Kasernens tillidsmand om narko: Problemet er større ude i samfundet

29 ansatte på Skive Kaserne er sigtet for at købe kokain, men tillidsmanden mener ikke, at kasernen har en større udfordring end resten af samfundet.

- Det er ærgerligt. Rigtigt ærgerligt.

Sådan lyder reaktionen fra Jørgen Christian Pedersen, fællestillidsmand for konstabler og korporaler ved Ingeniørregimentet i Skive, efter at 29 af hans kolleger er blevet sigtet for køb af kokain.

Fællestillidsmanden fastholder dog, at kasernen i Skive ikke har en speciel udfordring med narko.

- Jeg er selvfølgelig rigtig træt af, at der er 29 mennesker, der er blevet sigtet for at købe kokain. Men ud af 1000 ansatte vil jeg gerne sige, at det stadig er en forsvindende lille del, og jeg er ret sikker på, at hvis man går ud i samfundet, så er problemet ude på den anden side af hegnet større.

- Men 29 sigtede på kasernen - synes du ikke, at det er et problem?

- 29 sigtede er 29 for mange. Vi skulle ikke have nogle sigtede, men da vi er en del af samfundet, har vi også nogen, der er sigtede, siger Jørgen Christian Pedersen.

De mange sigtelser kommer i kølvandet på anholdelsen af flere medlemmer af Porsche-banden i Skive. Syv personer med tilknytning til banden blev i november varetægtsfængslet for omfattende salg af kokain, og kort efter bekræftede Forsvarskommandoen, at flere ansatte på kasernen var blevet sigtet for at købe narko af banden.

Kede af det og flove

Forsvaret ønskede dengang ikke at sætte tal på, men det er altså sket nu, og oberst Susanne Lund fra Forsvarskommandoen understreger, at Forsvaret tager sagen meget alvorligt.

- Det er ikke foreneligt med vores kultur, at man anvender stoffer, siger hun.

Jørgen Christian Pedersen fortæller, at mange af de sigtede er kede af det eller flove og "godt kan se - nu her hvor sagen ruller - at det er nok lidt for dumt". 

- I Forsvaret har I en vigtig samfundsmæssig opgave, er det ikke skærpende, når man tager narko?

- Uanset hvor man misbruger, om det er alkohol eller euforiserende stoffer, så er det et problem. Det er også et problem ude i samfundet. Hvis man som håndværker kører rundt og har drukket 10 bajere, så er man også til fare for andre mennesker.

- Men I har at gøre med sprængstoffer, våben og store maskiner, det er vel ekstra skærpende?

- Uanset hvor man arbejder henne, er det et problem. Mig bekendt er der ikke nogen af de 29, der har misbrugt i arbejdstiden, siger Jørgen Christian Pedersen.