Studerende hjælper midt- og vestjyske virksomheder til en grønnere fremtid

Fire ingeniørstuderende tog onsdag på feltarbejde hos en virksomhed i Salling i den grønne omstillings navn.

2:24
Over 100 ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet går på grønt feltarbejde i midt- og vestjyske virksomheder. Bjarke Hestbæk og tre medstuderende skal se nærmere på en virksomhed i Skive.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Bjarke Stokholm Hestbæk studerer til dagligt på ingeniøruddannelsen i Herning. Men sammen med tre af sine medstuderende har han forladt de vante rammer og taget på besøg hos en virksomhed i Balling ved Skive.

Stenger & Ibsen laver betonfundamenter til vindmøller, og med hjælp fra de ingeniørstuderende skal virksomheden undersøge, hvordan den kan gøre sin produktion mere klima- og miljøvenlig.

- Vi kigger på hvor meget det sviner at få lavet det her cement, der skal puttes ned, og hvor meget sviner armeringen. Og helt basalt hvad det er for nogle materialer, der kommer i sådan et fundament, siger Bjarke Stokholm Hestbæk.

Direktør Jesper Juel Enemærke ser samarbejdet som en god mulighed for virksomheden på flere måder.
Direktør Jesper Juel Enemærke ser samarbejdet som en god mulighed for virksomheden på flere måder.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Jesper Juel Enemærke er direktør i Stenger & Ibsen, og han ser det som en mulighed for at få friske øjne på virksomhedens grønne omstilling.

- Det handler også om at kunne stille alle de dumme spørgsmål, fordi det får os andre til at tænke på, hvorfor det egentlig er, vi gør det her, og om det er rigtigt, det vi gør, siger han.

Genvej til højtuddannet arbejdskraft

For det er vigtigt for direktøren, at virksomheden er med på den grønne bølge. Blandt andet derfor har de for nylig ansat Tilde Ørum, som er nyuddannet kandidat, til at stå for det med bæredygtighed.

Hun kommer fra København og ser det som en stor fordel at være en del af en mindre virksomhed, hvor hun kan få større ansvar.

- Jeg havde nok ikke tænkt, at jeg skulle hele vejen til Skive eller så langt ud på landet, men så var der nogle gode arbejdsmuligheder, og så kunne man ikke rigtig sige nej alligevel, siger Tilde Ørum.

For virksomheden kan samarbejdet med de studerende være en genvej til højtuddannet arbejdskraft.

- Det er kun fedt at få et indblik i, hvilke muligheder der er, hvis man ikke lige føler for at bo i København eller Aarhus eller udlandet, siger Bjarke Stokholm Hestbæk.

De studerende er ved virksomhederne i tre dage og skal derefter skrive en rapport. Kun hver tredje af landets små og mellemstore virksomheder er indtil videre gået i gang med at omstille sig til en grønnere drift.