Psykolog råber op: - Drop præstationskulturen

Mange unge studerende dimitterer i øjeblikket fra diverse uddannelser. En psykolog advarer om karakterræset, der kan ende med stress og depressioner for de unge.

Det handler om hvem du er som person og ikke om, hvad du præsterer.

Det er det vigtigste budskab fra psykolog er direktør i Psykologcentret i Skive, Lene Metner.

quoteDe kigger meget negativt på sig selv, og dømmer sig selv for nogle ting, som faktisk er meget almindelige 

Lene Metner, psykolog og direktør, Psykologcentret, Skive

- Den måde, vi mærker præstationskulturen på, er, at unge føler sig mislykkede. Rigtig mange oplever, at de ikke kan være noget værd, fordi de ikke kan leve op til nogle krav, som de tror, de skal leve op til, forklarer psykolog Lene Metner.

Det perfekte billede

Det er især illusionen om, at alting skal være perfekt, der kan være ødelæggende for de unge.

- Vi møder: ”jeg har lige fået 12 i historie” og den slags, når vi klikker rundt på de sociale medier. Vi møder ikke det uperfekte billede, siger psykolog Lene Metner, og tilføjer:

- De kigger meget negativt på sig selv, og dømmer sig selv for nogle ting, som faktisk er meget almindelige.

I forbindelse med sit arbejde, oplever hun mange unge, der siger, at deres karakterer fylder rigtig meget i deres hverdag.

Ny bog skal skabe mere fokus

Rigtig mange unge bliver syge af både stress, depressioner og spiseforstyrrelser. Derfor skal en ny sætte fokus på hjælpen til de unge.

- Alt forskning viser, at det kan svare sig, at hjælpe dem til at vende sig til at tænke, at det handler om hvem de er, og ikke om hvad de kan, siger psykolog Lene Metner, og tilføler:

- Det er nødvendigt at gå i en anden retning end den præstationskultur, der er. Børn og unge de bliver målt siden de bliver født.

Bogen, der hedder KRAP – ungerådgivning, udkom i onsdags. KRAP står for kognitiv, ressourcefokuseret og anerkendende pædagogik.

Se her et længere indslag om præstationskulturen, som TV MIDTVEST lavede den 29. juni

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Uddannelse.