Landmænd i kø for at få sø: Menneskeskabt natur skal gavne naturen

Interessen for private mini-vådområder er så stor, at alle pladser var besat, da en Salling-landmand inviterede til "åben sø".

Mange af de besøgende ved minivådområdet ved Selde var interesseret i at få deres egen, private sø.
Mange af de besøgende ved minivådområdet ved Selde var interesseret i at få deres egen, private sø.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Folk strømmede til i små corona-venlige grupper, da en gårdejer ved Selde i Nordsalling inviterede til ”åben sø.” Gæsterne var kommet for at se landmand Henry Jørgensens guld; et menneskeskabt minivådområde.

- Jeg er interesseret i muligvis selv at lave sådan en sø, siger Carl Emil Jensen, der er landmand og var kommet helt fra Sæby for at se på Henry Jørgensens sø.

Meningen med vådområdet er, at det skal opsamle næringsstoffer fra markernes drænvand, så vandet bliver filtreret, før det løber ud i fjorden. Men det giver også værdi for landmanden selv.

- Vi er frygtelige glade for vores minivådområde, som vi ser på hver dag. Det er en daglig glæde, siger Henry Jørgensen.

Henry Jørgensens minivådområde var et af de første, der blev gravet i Danmark.
Henry Jørgensens minivådområde var et af de første, der blev gravet i Danmark.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Målet er 1.000 mini-vådområder

Henry Jørgensens sø blev gravet i januar sidste år og var blandt de første minivådområder i landet. Ved udgangen af 2020 vil der være omkring 100 nye mini-vådområder, og yderligere 500 er på vej.

- Når vi får lavet mange nok af dem her, så er det noget, der kan ses på vandmiljøet, siger Anders Lehnhardt, der er oplandskonsulent hos Landbo Limfjord.

Udgifterne til selve anlægget bliver betalt af EU og staten, mens landmanden skal lægge jorden til. Selv om der har været en del besvær med at få søen ved Selde skabt, så fortryder landmanden ikke.

- Der er aldrig noget arbejde, jeg skal gøre i forbindelse med vådområdet. Det fungerer bare, og nu har vi en fantastisk sø, der ligger ved vores ejendom, så det var alt besværet værd, siger Henry Jørgensen.

Mini-vådområderne er en del af landbrugets bidrag til et forbedret vandmiljø, og målet er at få skabt over 1.000 af slagsen.

2:06
Interessen for mini-vådområder er stor. Så alle pladser var besat, da Salling-landmand inviterede til "åben sø."