Ja eller nej? Tidligere udsendte er i tvivl om, hvad de skal stemme

Veteranerne i Skive er ikke sikre på, om de skal stemme ja eller nej til forsvarsforbeholdet, og synes timingen for afstemningen er dårlig.

Preben Sloht er tidligere soldat og har blandt andet været på mission for NATO.
Preben Sloht er tidligere soldat og har blandt andet været på mission for NATO.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Det er ikke så simpelt, spørgsmålet om et ja eller nej, når det drejer sig om forsvarsforbeholdet. Heller ikke for veteranerne, der kender til livet i Forsvaret.

- Det burde jo være indlysende for en gammel militærmand at sige, at forbeholdet skal væk, så vi kan deltage fuldt i alt, fortæller Preben Sloht, som er tidligere soldat.

Men Preben Sloht har endnu ikke besluttet, hvad han vil stemme d. 1 juni. Mest af alt fordi han er i tvivl om, om Forsvaret er klar til endnu flere opgaver.

- Jeg mener, vi skal bruge vores kræfter på at få vores forsvar op at køre igen. Vi er hårdt presset, og vi er hårdt slidt, så hovedpunktet må være at få Forsvaret bygget op igen, uddyber han.

Afstemningen er presset igennem

Egentlig er Preben Sloht tilhænger af, at der er et godt samarbejde på tværs af nationer, og for ham ville det ikke gøre nogen forskel, om han skulle på NATO eller EU mission.

- Det ville ikke betyde noget, hverken positivt eller negativt. Jeg er ikke så bange for selve samarbejdet, det kan give nogle fordele på sigt, hvor vi måske kan få ensrettet materiellet i det europæiske forsvar, forklarer Preben Sloht. 

Sådan har flere af de tidligere soldater det på veterancaféen i Skive. De er enige om, at det er vigtigt med et godt samarbejde. Men stadig i tvivl om, hvad de skal stemme.

Blandt andet fordi afstemningen ifølge dem kommer på et forkert tidspunkt. 

- Jeg føler, det er presset igennem, bare fordi der er en situation i Ukraine, at så skal vi leve op til at betale to procent af BNP til Forsvaret, og så skal vi have det her forsvarsforbehold væk også, forklarer Preben Sloht.

Bliv klogere på argumenter for og imod

Er du også i tvivl om, hvorvidt du skal stemme ja eller nej til forsvarsforbeholdet d. 1. juni, kan du herunder se fire politikere argumentere for og imod i en stor debat på kasernen i Holstebro.

Annette Lind fra Socialdemokratiet, Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti, Christian Juhl fra Enhedslisten og Kurt Mosgaard fra Venstre kommer med deres holdninger og forholder sig også til Preben Slohts overvejelser.

55:25
Ja eller nej til forsvarsforbeholdet? Vi har inviteret politikere fra begge sider til en lille times debat på kasernen i Holstebro.