I flere år har har forældrepar ledt: Nu har de endelig fundet det rigtige botilbud til deres søn

I mere end fem år har et forældrepar ledt efter et botilbud til deres søn. Nu ser det ud til, de har fundet det.

Sune Dyrberg, Rikke Olsen
Grafik: Claus Klok, TV MIDTVEST

Det er en følelsesladet dag for forældreparret fra Møldrup. De står i den lejlighed, som deres 17-årige dreng Oliver skal flytte ind i. Men det er ikke en helt almindelig lejlighed -  Oliver har nogle særlige udfordringer, så lejligheden er en del af et nyoprettet botilbud. 

- Det føles som at vinde i livets lotteri. Hvis det rigtige tilbud ikke kom, så ville vi ikke kunne slippe ham, men det er vi jo nødt til på et tidspunkt. Vi kan ikke blive ved, og på et tidspunkt skal der være nogle andre, der kan tage sig af ham, fortæller Rikke Olsen, der er mor til Oliver. 

Oliver på 17 er den første, der flytter ind i en af de seks lejligheder i det nyoprettet botilbud Skovbakken i Thorning. Han har diagnosen infantil autisme og har derfor nogle helt særlige behov. 

- Vi har været så bekymret for, at der ikke kom et sted til Oliver overhovedet. Vi ved godt, at der er steder, vi bare kan placere ham, men Oliver er så krævende og så unik. Det er alle jo, men vi har ikke set det sted, hvor vi kan se, at Oliver kan passe ind, før nu, fortæller Rikke Olsen. 

I starten flytter forældrene selv ind sammen med deres søn. 

- Det gør, at det ikke bliver for voldsomt. Det, tror jeg, bliver alt for hårdt. Nu kan vi bo her sammen med ham, indtil vi kan give gradvis slip, så han i trygge omgivelser kan lære de ansatte at kende og de kan lære ham at kende. Det er en fantastisk mulighed. 

Botilbud - Oliver
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Svært at give slip

Oliver har ikke noget sprog, og kan derfor være svær at læse. Derfor har det også været vigtigt for familien, at der er plads og rum til den enkelte borger. 

- Det føles som at give sit lille barn fra sig. Det gør man jo ikke bare. Det er vigtigt, at man kan stole på, at der er nogen, der kan tage hånd om ham, siger Rikke Dyrberg og fortsætter:

- Man føler lidt, at man bliver reddet ud af noget, man ikke kan magte at stå i. Det er svært at erkende, så der er mange ting i det.

Det er også tydeligt at mærke på forældrene, at det netop har været svært at skulle give slip - noget de ikke har kunne før det helt rigtige tilbud dukkede op. 

- De har jo løsningen på alt det, vi var bange for, vi ikke kunne finde til Oliver, så vi er meget, meget spændt og glade for det her tilbud.

3:01
Forstander Allan Ellesøe Borresen åbner det nye botilbud i Thorning.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Nyoprettet botilbud:

Skovbakken er et helt nyt sted. Det åbnede i december 2023 og er satellit til botilbuddet Birkebakken, der ligger i Aarhus, og som forældre også kender lidt til. 

- Det virker til at være det sted, vi har brug for, og hvor vi kan se Oliver bo. Det er vigtigt, når man har sådan en lille gut, som ikke kan sige noget selv, og hvor man skal føle efter, hvad han har brug for, siger Sune Dyrberg, der er far til Oliver.

Der skal selvfølgelig være målsætninger for dagen for Oliver, men det vigtigste for forældre har været, at der er masser af eleastik, så de ansatte kan mærke efter dag til dag, hvad han har brug for.

- Der er bare ingen opskrift. Han kræver nogen, der kan mærke ham, kende ham og føle ham, forklare Rikke Olsen, mens hendes mand fortsætter:

- Og det er bare det, de giver udtryk for her, at de kan her. Man kan ikke bare følge en eller anden plan, der står i en bog. Det vil ikke fungere ham.