Byttede gaver under nedlukning: I dag falder der dom i første sag af sin slags

En tøjbutik lod kunderne bytte julegaver, mens alle andre butikker var lukket ned, men indehaveren føler ikke, han gjorde noget forkert.

Henrik Thomsen er indehaver af tøjbutikken Laura Thomsen Luxury i Silkeborg.
Henrik Thomsen er indehaver af tøjbutikken Laura Thomsen Luxury i Silkeborg.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Torsdag skal en principiel sag afgøres ved Retten i Viborg. 

2. januar i år valgte tøjbutikken Laura Thomsen Luxury i Silkeborg at give kunderne mulighed for at bytte julegaver, selvom detailhandlen skulle holde lukket indtil 17. januar.

Men butikkens medindehaver Henrik Thomsen så ikke noget problem i at lade kunder bytte gaver i et par timer. 

Da TV MIDTVEST talte med ham 2. januar, var han dog godt klar over, at tilbuddet befandt sig i en gråzone.

- Vi handler ud fra det, vi synes er korrekt. Så ved jeg godt, at der er nogle regler, vi skal overholde, og det gør vi også. Jeg synes, nogle regler er lavet forkert, og dem har jeg lyst til at udfordre, sagde han dengang.

Den overbevisning er han fortsat af den dag i dag. 

Derfor har Henrik Thomsen hele tiden nægtet sig skyldig. Han mener ikke, at han overtrådte reglerne, fordi kunderne ikke kom ind i butikken.

Tilbuddet til kunderne var, at de kunne få byttet gaverne i døren, altså på offentligt grund. Alligevel har anklageren i sagen, Ulrik Panduro, ifølge Midtjyllands Avis krævet Thomsen idømt en bøde på 10.000 kroner.

En bøde Henrik Thomsen ikke forventer at betale.

- Jeg forventer at blive frikendt. Ud fra det vi har fremlagt, og det vi har fremlagt, mener jeg, at vi har en god sag. For de mener, vi har råderet over fortovet, vi byttede fra, men vi betaler kun husleje for butikken. 

Den første af sin slags

Sagen kom egentlig for retten onsdag, men fordi den er principiel, har byretten bedt om en tænkepause, før der kan falde dom. 

Sagen er også unik, og derfor kommer den endelige dom også til at danne grundlag for lignende sager i fremtiden, skulle de opstå.

Netop fordi sagen ikke har noget at holdes op imod, mener Henrik Thomsen, at sagen falder ud til hans fordel. 

- Også fordi at reglerne har været så uigennemskuelige. Eksempelvis ved jeg, at anklageren har rykket Erhvervsstyrelsen i otte måneder for svar på, hvilke regler der gjorde sig gældende i det her tilfælde. Vi var tvangsnedlukket, men modtog ikke hjælpepakke, fordi vi har en webshop, så de vil have, det er forsamlingsforbud, vi skal forholde os til.

En anden ting, som medindehaveren af tøjbutikken påpeger, er, at der i bekendtgørelsen ikke står noget om bytning af julegaver.

Klar til at anke

Lægger man det hele sammen giver det Henrik Thomsen en klar overbevisning om, at han har en rigtig god sag. 

Skulle han dog alligevel blive dømt, er han ikke i tvivl om, hvad der så skal ske. 

- Så anker jeg dommen. Jeg er også blevet opfodret fra offentlige myndigheder, jeg ikke kan nævne, til at anke, netop fordi sagen er principiel.