Tyv fældet af sikkerhedssko

En ung mand, der var anholdt for et stort værktøjstyveri, gik direkte ud og stjal igen, da politiet løslod ham.

9:29
Lokalbetjenten fra Skjern er i gang med efterforskningen af et større tyveri mod en lokal virksomhed og gerningsmanden har muligvis endnu et tyveri på samvittigheden.

Et par slidte kondisko spiller en afgørende rolle i en større tyverisag fra Tarm. De blev konfiskeret som bevismateriale i sagen, og det skulle vise sig at blive afgørende for en helt anden tyverisag fra Skjern.

Kondiskoene har politibetjent Knud Nørup fra nærstationen i Skjern med i hånden, da han besøger Vestjysk Mejeriservice Tarm a/s for at følge op på en sag om værktøjstyveri for 200.000 kroner. Og skoene står på bordet, da han sammen med virksomhedens formand og økonomichef genser overvågningsvideoerne fra tyveriet.

En af videoerne viser en person køre afsted fra virksomheden på en ladcykel, der er så tungt læsset, at han tydeligt har vanskeligt ved at styre cyklen. Den vælter lige uden for porten, og tyvekosterne falder af. Tyven er iført lyse kondisko og en firmajakke med virksomhedens eget logo.

Vestjysk Mejeriservice Tarm a/s politianmeldte med det samme tyveriet med mistanke til en navngiven medarbejder.

- Vi vælger at sparke den til hjørne og vente til næste dag. Klokken 7.00 mødte han på arbejde. Han var lidt forsinket, så han kom først klokken 7.30, og der anholdt vi ham. Så tog vi ham herover (til nærpolitistationen i Skjern, red.), hvor han tilstod forholdet, siger politibetjent Knud Nørup.

Tyven kunne ikke med sikkerhed identificeres ud fra overvågningsvideoerne, men han havde efterladt andet bevismateriale bag sig.

- Vi beholdt hans almindelige sko som bevis i sagen, for der er nogle gode aftryk inde på virksomheden, siger Knud Nørup.

Den mistænkte medarbejders sko er de kondisko, der nu står på bordet ved siden af betjenten, der også har taget et par sorte sikkerhedssko med til opfølgningsmødet.

Politiet ser på overvågningsbilleder.
Politiet ser på overvågningsbilleder.
Foto: Pressefoto

Tyven slår til igen

Sikkerhedsskoene er bevismateriale i en helt anden tyverisag fra en tøjbutik i Skjern, hvor tyven blandt andet har stjålet et par nye sko, som han var iført, da han blev set cykle fra gerningsstedet. Sikkerhedsskoene havde han efterladt bag sig.

I skoene er et identifikationsnummer, som Knud Nørup læser op for økonomichef Kaj Christensen fra Vestjysk Mejeriservice Tarm a/s. Det samme nummer finder økonomichefen på en faktura. Sikkerhedsskoene er altså købt af virksomheden.

Da politiet konfiskerede den mistænktes kondisko efter det store værktøjstyveri, gav Vestjysk Mejeriservice Tarm a/s ham lov til at beholde sine firmasko. Det var dog tilsyneladende ikke en løsning, medarbejderen var tilfreds med. Det viser sig nemlig, at firmaskoene er identiske med de sikkerhedssko, der allerede samme eftermiddag dukkede op på et nyt gerningssted.

- Da vi løslader ham klokken 14.03, viser det sig, at han er taget ned i byen og har købt et bælte og en handske, og så ville han lige prøve et par bukser og en jakke, men det var så kun bæltet og handsken, han betalte for. Ekspedienten opdagede det med det samme, og han kan så se, at der står et par firmasko i prøverummet, og han ser ham (den mistænkte, red.) cykle derude med nogle sko på fra butikken, siger Knud Nørup.

Rockerrelateret

Selvom politiet kort efter tyveriet havde en anholdt og en tilståelse, var værktøjet til en værdi af 200.000 kroner ikke nogen steder at finde.

- Han havde ikke kosterne længere. De var væk, og det var nok nogle rockere, han havde givet dem til. Det var noget gæld. Det var i hvert fald det, han havde stået til troende, siger nærpolitibetjent Knud Nørup.

- Han var jo presset, for han havde skyldt 10.000, og lige pludselig var det 100.000, og det ville gå ud over hans mor, siger økonomichef Kaj Christensen fra Vestjysk Mejeriservice Tarm a/s.

Den unge mand er nu sigtet i begge tyverisager. Han nægter sig dog skyldig i tyveriet fra tøjbutikken.

- Han bliver dømt for begge forhold. Det er jeg sikker på. Og så er mit håb bare, at vi kan få fat i nogle af kosterne, siger Knud Nørup fra nærpolitiet i Skjern.

TV MIDTVEST har gennem et halvt år fulgt dagligdagen på de nye nærpolitistationer under Midt- og Vestjyllands Politi. Stationere er en del af det treårige politiforlig, justitsminister Nick Hækkerup præsenterede i december 2020. En af grundtankerne i forliget er en markant styrkelse af nærpolitiets arbejde. I alt åbnes 20 nye nærpolitistationer i det ganske land. Her er betjentene i tæt kontakt med borgerne hver dag, når både store og små opgaver skal løses.

Du kan opleve Knud Nørups opfølgningsbesøg og andre fortællinger om nærpolitiet i Midt- og Vestjylland i program 8 i TV MIDTMESTs serie Nærpolitiet.