Premiere på film om Jens Søndergaard

Opdatering

Artiklen blev bragt første gang på tvmidtvest.dk den 28. februar 2018.

  Når en ny biograf-dokumentarfilm om maleren Jens Søndergaard har premiere i biograferne 4. marts, er der stor opbakning blandt landsdelens biografer – alle 15 viser filmen.

  Dokumentarfilmen Farvekraft ad helvede til er fyldt med historier og malerier af den største ekspressionistiske maler i Danmark, Jens Søndergaard - også kaldet den danske Edward Munch.

  2:38
  Her kan du se en lille smagsprøve fra filmen:

  Filmen handler ikke kun om Jens Søndergaard, men også om kunstens betydning.

  - På et lidt højere plan forsøger jeg at anskueliggøre hvilken værdi kunst har, og hvad den betyder for os, siger instruktør Anne Moulvad.

   

  Anerkendt blandt de kendte

  I filmen siger radiovært Søren Dahl blandt andet, at Søndergaard har dannet klangbund for hele hans barndom. Han sad ofte på Thisted bibliotek omgivet af syv store Søndergaard malerier.

  - Kunsten var til stede uden jeg anede noget om det i min barndom, og det gik op for mig som voksen, hvad han har betydet for mig, og han har været særlig for mig siden, siger radiovært Søren Dahl. 

  For Søren Dahl har Søndergaards malerier altid været særlige.
  For Søren Dahl har Søndergaards malerier altid været særlige.

  For sangeren Johnny Madsen har Jens Søndergaard altid stået som et forbillede. Han så også hans værker som barn, da hans grandonkel var kustode på Jens Søndergaard museet i Bovbjerg.

  - Han er en fuldstændig unik maler. Han er en verdensklasse maler. Hans billeder var i min barndom helt anderledes. Normalt var det en and der piskede noget vand op på et par kronhjorte, men Søndergaard, det var rock and roll, siger Johnny Madsen, der selv maler i den ekspressionistiske stil. 

  Sanger og maler Johnny Madsen ser Søndergaard som en verdensklasse maler.
  Sanger og maler Johnny Madsen ser Søndergaard som en verdensklasse maler.
  Johnny Madsen synes, at Søndergaard var en fuldstændig unik maler.
  Johnny Madsen synes, at Søndergaard var en fuldstændig unik maler.

  En svær opgave

  Det er den tredje film, instruktør Anne Moulvad har lavet. Hun har tidligere haft succes med ”En stemme for livet” om Herning Kirkes Drengekor og ”Tangentspilleren” om musik geniet Kristian Marius Andersen.

  - Det har været det sværeste benspænd, jeg har givet mig selv. Det kræver fantasi og nogle fortællermæssige greb og virkemidler at lave en dokumentarfilm om en mand, som har været død i godt 60 år, og dem som kendte ham, enten er borte eller over 90 år, siger Anne Moulvad.

  Hun har blandt andet besøgt flere end 50 steder, hvor der hænger kunst af Jens Søndergaard. Hun har været i mange private hjem, på museer, Christiansborg, Aarhus Universitet og Thisted Bibliotek.

  Filmholdet har været mere en 50 steder for at optage Jens Søndergaard værker.
  Filmholdet har været mere en 50 steder for at optage Jens Søndergaard værker.

  Stor opbakning i hele landet

  Filmen bliver fra den 4. marts og frem vist i samtlige 15 biografer i Midt- og Vestjylland.

  - Det er ikke nogen selvfølge at få vist en forholdsvis lille film i biograferne, men de er igen, som med mine forrige film, enestående i deres opbakning, siger Anne Moulvad.

  Filmen bliver også vist i flere andre biografer i landet blandt andet i Aalborg, Odense, København og Malling ved Aarhus. 

  Instruktør Anne Moulvad har mødt enestående opbakning fra flere biografer, der viser filmen fra den 4. marts og frem.
  Instruktør Anne Moulvad har mødt enestående opbakning fra flere biografer, der viser filmen fra den 4. marts og frem.

  Filmen kommer rundt i hele Danmark, hvor der hænger malerier af Jens Søndergaard. Han er født på Mors, opvokset i Hurup Thy, men flyttede allerede som 21-årig til København, hvor han boede indtil han døde.  Han vendte dog hele livet tilbage til vestkysten for at male. Både fra sit sommerhus i Bovbjerg og senere fra Stenbjerg i Thy.

  Han var en af de største malere i Danmark, da han døde i 1957, kun 61 år gammel.

  - Alle landets aviser skrev om det, og flere hørte det også i Pressens Radioavis. Der findes over 400 af hans værker på danske museer, og der er ikke en auktion hos Bruun Rasmussen, hvor han ikke er repræsenteret, siger instruktør Anne Moulvad, og tilføjer at i filmen vises 220 af hans malerier.

   

  Danmarks Edward Munch

  Direktøren for Statens Museum for kunst, Mikkel Bogh betegner Søndergaard i filmen som Danmarks Edward Munch.

  - Han var en betydningsfuld kunstner, som fik anerkendelse, hyppigt havde udstillinger i Danmark og også i udlandet. Han var på mange måder en stor maler, og jeg mener, han er det stadigvæk, siger Mikkel Bogh, Direktør for Statens Museum for kunst.

  Museumsdirektør på Kunsten i Aalborg beskriver også Jens Søndergaard som en stor maler.

  - Han holder 100 procent, fordi han var en blændende maler. Det er de store spørgsmål han sætter på spidsen i sine værker. Det handler om menneskets forhold til døden, det handler om, hvad det vil sige at være menneske.  Han er ekstrem aktuel, også den dag i dag.

  Tidligere kulturministre er vilde med Søndergaard

  Fire tidligere kulturministre er også enige om, at kunne lide Jens Søndergaards malerier.

  - Søndergaard malede noget der handler om livet og kontrasterne i livet for eksempel livet, døden og ungdom overfor alderdommen. Den store kunst handler, efter min mening, om de evige ting i tilværelsen, og her var Søndergaard stærk, siger Bertel Haarder.

  Brian Mikkelsen synes Søndergaard er en fantastik maler, og er især glad for hans menneske- og naturskildringer. Marianne Jelved betegner ham som en fremragende maler, blandt andet fordi der altid er en fortælling i maleriet, som man kan identificere sig med. Uffe Elbæk er fascineret af Søndergaards værker, som han selv har haft hængende på sit kontor på Christiansborg. Han er er især vild med Søndergaards malerier med vand og hans abstrakte, naivistiske måde at male på.

  1:14
  Hør, hvad de tidligere ministre mener om den vestjyske maler Søndergaard.

  Stor Søndergaard udstilling

  Museet Heart i Herning viser i øjeblikket en stor udstilling med 120 af Søndergaards værker. Udstillingen er kommet i stand på baggrund af dokumentarfilmen, og flere af de udstillede værker er fra de private samlere som er med i filmen. Udstillingen vises frem til 19. august og dele af den flytter derefter til Øregaard Museum i Hellerup.

  4:03
   

  Filmen er produceret af NovaMedia film og vises 20 biografer fra 4. marts og frem.
  Yderligere oplysninger på www.jsfilm.dk

  Af Malene Skree Nordsmark.