Fisker vendte aldrig hjem fra havet: Nu er årsag til ulykken undersøgt

Havarikommissionen har fundet en mulig årsag til, at fiskeskipperen døde.

0:37
Årsag til kutter-ulykke muligvis fundet efter undersøgelse.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

En lørdag morgen i maj hoppede en fisker ombord på sin kutter, Havkatten, i Thyborøn Havn. 

Klokken var syv om morgenen og vejret køligt, klart og solrigt. 

Som så mange andre ture var fiskeskipperen på vej ud til en fiskeplads vest for Thyborøn for at sætte torskegarn, der skulle fiske, mens han bjærgede pighvargarn, som han tidligere havde sat.

Turen skulle tage et par dage. Men fiskeren vendte aldrig hjem. 

Nu er en del af forklaringen på hans død fundet, efter Den Maritime Havarikommission har undersøgt sagen og redegjort for forløbet i en nyligt udgivet rapport. 

Tog ikke telefonen 

Et par timer efter fiskeskipperen var sejlet fra Thyborøn Havn havde han telefonisk kontakt til familien. Det havde han ofte, når han var på havet - så længe mobildækningen tillod det. 

Men dækningen på havet var ofte dårlig - og derfor var det ikke som udgangspunkt mistænkeligt, at familien ikke kunne få fat på skipperen dagen efter, selvom de pårørende gentagne gange forsøgte at ringe til ham. 

Mandag morgen den 29. maj skulle fiskeren efter planen være vendt tilbage til Thyborøn og familien. 

Men klokken 11 var kutteren stadig ikke i havn. Det fik en bekymret fiskerkollega til at tilkalde redningsenheden JRCC (Joint Rescue and Coordination Center), og kort efter gjorde de pårørende til fiskeren det samme, da de ikke kunne forstå, hvor han blev af. 

Det fremgår af Den Maritime Havarikommissions rapport om hændelsesforløbet. 

Finder hullet kutter efterladt

Samme dag fik Midt- og Vestjyllands Politi en anmeldelse fra borgere, som havde set en kutter stødt på grund 20-30 meter fra kysten ved Græm Strand.

Kutteren så ud til at have et hul i siden, og der var ingen ombord. Senere samme dag blev ejeren af kutteren Havkatten meldt savnet. 

På kutteren fandt Kystredningstjenesten ejerens telefon - men ingen ejer.  

JRCC udførte en beregning af, hvor lang tid skibet havde drevet og vurderede, at skibet havde drevet i 40-42 timer uden personer ombord.

Men vandet var i maj stadig forårskoldt, og muligheden for at overleve i det 11 grader kolde vand er anslået til højst 17 timer. Derfor mente redningstjenesten, at fiskeren med al sandsynlighed allerede var død. 

12 dage senere blev liget fundet i tysk farvand ud for øen Sylt.

Fiskekutter
Foto: Suzi Elena Apelgren

Trinbræt kan være årsag

I sin rapport konkluderer Den Maritime Havarikommission, at fiskeren var faldet overbord under arbejdet med at bjærge fiskeredskaber. 

Fiskeren sejlede ikke altid alene, og på baggrund af vidneudsagn fra tidligere sejladser, har kommissionen kortlagt fiskerens arbejde på kutteren. 

Takket være GPS-sporingsenhederne kunne kommissionen kortlægge fiskerens rute frem til klokken 17.00 lørdag den 27. maj, hvor rejsen endte, og sidste livstegn fra fiskeskipperen er registreret. 

Kommissionen konkluderer, at Havkatten sænkede farten, mens garnhaleren på skibet flere gange blev aktiveret og deaktiveret.  

Fiskeren var ved at hale torskegarnet op på kutteren lørdag eftermiddag. 

Til det brugte han ofte et trinbræt på dækket for at få overblik over garnet og for at kunne nå manøvrehåndtagene på fiskegarnet. 

Den Maritime Havarikommission konkludere, at fiskeren sandsynligvis er faldet over bord, fordi han har stået på trinbrættet her.
Den Maritime Havarikommission konkludere, at fiskeren sandsynligvis er faldet over bord, fordi han har stået på trinbrættet her.
Foto: Den Maritime Havarikommission

Havarikommissionen har ikke kunnet konkludere præcis, hvad fiskeren var i færd med, da han faldt over bord, men peger på, at trinbrættet kan være nøglen. 

- Højden fra trinbrættet til lønningen muliggjorde, at fiskeskipperen kunne falde over bord, hvis han sad fast i grejerne, mistede fodfæstet eller fik overbalance, står der i rapporten. 

- Det skal her tages i betragtning, at fiskeskipperen ikke var iført redningsmidler, og skibets fribord og lønningshøjde ikke muliggjorde, at han kunne komme om bord fra havet. 

Fiskeren var sandsynligvis i gang færd med at trække garn ind, da han faldt overbord.
Fiskeren var sandsynligvis i gang færd med at trække garn ind, da han faldt overbord.
Foto: Den Maritime Havarikommission

Havde stadig arbejdshandsker på

Da fiskeren blev fundet - 12 dage senere - var det iført fuldt arbejdstøj. 

Derfor konkluderer kommissionen, at fiskeren er faldet overbord, mens han har arbejdet med at hale garn ombord. 

Liget var nemlig stadig iført arbejdstøj og arbejdshandsker, står der i rapporten. 

Kommissionen konkluderer, at manden faldt overbord mellem klokken 16.30 og klokken 17.00 lørdag den 27. maj. 

Ved at sammenholde GPS-sporet med oplysninger om vind og strøm kunne kommissionen videre konkludere, at skibet drev 27 sømil fra klokken 18.32 den 27. maj og indtil GPS-sporingsenheden stoppede med at sende ud for Græm Strand den 29. maj 2023 kl. 07.20. 

Det blev ved en obduktion ikke med sikkerhed konstateret, hvad årsagen til fiskeskipperens død var. Det blev dog sandsynliggjort, at fiskeskipperen var død ved drukning.