Vestjyllands største insekthotel åbner for myg, edderkopper og biller

På Nørre Vosborg er et kunstværk ved at være færdigt, men udover at være kunst skal det også fungere som et stort insekthotel.

2:11
På Nørre Vosborg er et kunstværk ved at være færdigt, men udover at være kunst skal det også fungere som et stort insekthotel.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Snart byder Nørre Vosborg velkommen til alverdens insekter.

De er nemlig i gang med at færdiggøre et nyt insekthotel, som er syv meter høj og syv meter bredt.

- Vi vil gerne gøre opmærksom på, at vi skal passe på insekterne og styrke biodiversiteten, så det skal kunne ses, forklarer Klavs Weiss, som står i spidsen for projektet.

Insekthotellet er en del af et større ET4U-projekt med overskriften ’INSEKT’, som løber af stablen i starten af april.

Klavs Weiss er sammen med en flok frivillige i gang med at skabe det kommende hotel.

En krævende proces

De fleste kviste og grene er snart på plads i insekthotellet, men vejen til det snart færdige projekt har været overraskende for Klavs Weiss.

- Man får en god idé, og så kaster man sig ud i det, og man tænker måske ikke lige over, hvor stort det er. Der er et stort arbejde i at bearbejde alle grene og kviste, og så er det i højder, griner han og fortsætter:

- Det var ikke sikkert, at vi havde lavet det, hvis vi vidste, hvad det krævede. Men hvis man bekymrer sig for meget om tingene, så får man det aldrig lavet. Der er stor forskel på at lave en model til at lave den rigtige udstilling.

Træstammerne til projektet er fra Nørre Vosborgs skov, og i alle naboernes haver har folkene bag udstillingen været for at få kviste og grene, og så har flere frivilligt bidraget med materiale til insekthotellet.

- Når vi er helt færdige, har vi fyldt 120 kubikmeter med grene og kviste. Så vi håber, der flytter mange insekter ind, og så kommer vi til at bruge det som et mødepunkt til forskellige vandreture, som vi skal lave med fokus på biodiversitet, siger projektlederen.

’INSEKT’ er en del af Kunstnersammenslutningen Jyllands udstilling ’GODS’, som vises på og ved Nørre Vosborg og Skærum Mølle, hvor omkring 25 kunstnere deltager.

Udstillingen vil kunne opleves fra 6. april til 22. oktober 2023.