Kan være fra Ulfborg-koblet: Gårdarbejder har set en ulv i Sydjylland

En ulv blev observeret i nærheden af en landejendom på Dyvelsrækkevej 10 kilometer uden for Grindsted. Ekspert mener, den formentlig kommer fra Ulfborgkoblet.

Det var en ellers helt almindelig morgen, da Luca Andrei stod op. Han arbejder til daglig på en gård, og skulle tirsdag morgen ud i skalden for at flytte køerne på gården ved Grindsted i Sydjylland. Kalvene brølede efter mælk.

- Jeg så til venstre for at se vejret. Jeg så noget. Jeg troede først, at det var en ræv. Ulven så mig ikke. Den bevægede sig mod stalden, siger Luca Andrei.

Luca Andrei begyndte at optage ulven. Den kunne ikke umiddelbart se ham, så den kom tættere på ham og stalden.

- Der var nogle små kalve, der larmede. Den prøvede at komme tættere og tættere på stalden, siger han og fortsætter.

- Først vidste jeg ikke, om jeg skulle løbe eller blive. Men jeg så, at den ikke bemærkede mig, så jeg optagede den. Derefter jagede jeg den væk, for jeg kunne ikke bare stå der og se den forsøge at gøre noget.

Luca Andrei lavede larm for at jage den væk. Ulven løb mod skoven i nærheden af ejendommen.

Det er en ulv

Kent Olsen er forsknings- og samlingschef ved Naturhistorisk Museum Aarhus. Derudover er han ulveekspert. Kent Olsen har set videoen og kan bekræfte, at der er tale om en ulv.

- Der er tale om en ung ulv. Øjensynligvis fra Ulfborgkoblet i Vestjylland. Unge, uerfarende ulve har større tendens til at komme tættere på beboelse. 

Ulveparret som Kent Olsen refererer til kommer fra Ulfborg sydvest for Holstebro. Ulveparret fik et kuld på seks unger, hvoraf man ved, at én af ungerne er vandret ud af landet. Ti måneder efter en ulv er født, begynder de nemlig at forlade deres territorium, og søge et andet sted hen, fortæller Kent Olsen

Er bekymret for kalvene

Ved gården lidt uden for Grindsted er både ejeren af gården og deres medarbejder Luca Andrei bekymrede for, at ulven vender tilbage.

- Vi er bekymret for, at den vender tilbage og angriber kalvene. Vi har nogle om aftenen til at gå omkring stalden og lave larm. Normalt er det min chef, der kommer en til to gange om aftenen for at checke stalden og lave larm, fortæller Luca Andrei.

Kent Olsen mener dog ikke, at gårdejeren og Luca Andrei har grund til at være bekymret. Ulveeksperten tror nemlig ikke, at kalvene var grunden til, at ulven befandt sig nær gården.

- Jeg tænker det ikke. Jeg tror, den er gået ud af skoven i nærheden. Den kigger meget til siderne for at se, hvor den er henne, og hvordan den kommer videre, siger Kent Olsen.

Er ikke farlige for mennesker

Luca Andrei fortæller, at han aldrig har set en ulv før i de fire år, hvor han har arbejdet på gården. Den første gang han så oplevede én, kom den relativt tæt på. Han var dog ikke bange.

- Jeg var mest bange for kalvene sikkerhed. Ikke for min egen, siger han.

Luca Andrei havde heller ikke grund til at være bekymret, fortæller Kent Olsen.

- Nej. Under ingen omstændigheder. Det er en ung ulv, der ser sig om. Det er en ulv, der skynder sig væk, når han larmer. Den står der kun i noget tid, fordi den ikke har set fotografen. Ulven er mere bange end mennesker.