Frustreret borgmester efter samråd om massegrave: - Vi er jo der, hvor løbet er kørt

På dagens samråd skulle miljøminister Lea Wermelin (S) skulle svare på spørgsmål om forløbet med mink-massegravene i blandt andet Holstebro.

Borgmesteren i Holstebro Kommune, H.C. Østerby (S), føler sig totalt overhørt i sagen om minkgravene.
Borgmesteren i Holstebro Kommune, H.C. Østerby (S), føler sig totalt overhørt i sagen om minkgravene.
Foto: Karl Erik Lørup

- Det har været et uskønt forløb, hører jeg hende sige. Og det er fuldstændig rigtigt.

Det er borgmester i Holstebro Kommune H.C. Østerbys (S) umiddelbare reaktion på dagens samråd, hvor miljøminister Lea Wermelin (S) skulle svare på spørgsmål om massegravene.

Herunder den, der ligger i Nr. Felding lidt syd for Holstebro, og som det for nyligt er kommet frem ligger meget tættere på badesøen Boutrup Sø end Miljøstyrelsens anbefaling.

- Vi er ikke blevet hørt i nogen sammenhæng, det har været meget frustrerende, siger Holstebros borgmester.

På samrådet lovede Lea Wermelin, at kommunerne fremover vil blive inddraget mere. Men det er ikke til megen trøst for H.C. Østerby.

- Jeg føler, at der bliver lyttet nu, men det er jo på bagkant. Løbet er kørt med de her massegrave. Nu skal vi grave minkene op igen, og det kan kun gå for langsomt, siger han.

Minkgravene ved Nr. Felding ligger for tæt på Boutrup Sø, som derfor risikerer at blive forurenet med fosfor og kvælstof.
Minkgravene ved Nr. Felding ligger for tæt på Boutrup Sø, som derfor risikerer at blive forurenet med fosfor og kvælstof.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Flertal støtter borgmesterens ønske

Selv er H.C. Østerby socialdemokrat, og han er ikke særlig stolt af sit partis ageren i sagen om nedgravningen af de tusindvis af mink i hans kommune.

- Det er da træls, at det er min egen regering, der sidder ved roret. Det gør det ikke nemmere. Jeg havde håbet at se den kommunikation meget før, siger borgmesteren.

Derfor er han tilfreds med, at et flertal uden om hans eget parti og nu også regeringen bakker op om, at massegravene skal sløjfes til fordel for en anden løsning.

- Det glæder jeg mig rigtig meget over. Det er den eneste måde, vi kan komme videre på i forhold til en dårlig sag og i forhold til vores natur og vores miljø, siger H.C. Østerby.

Det politiske flertal tegnes af Venstre, DF, SF, Konservative, Alternativet og Nye Borgerlige med tilsammen 91 mandater. 

Senest har fødevareminister Rasmus Prehn (S) også meldt sig i koret af politikere, som vil have minkene gravet op - men kun hvis Miljøstyrelsen godkender det.