muted

Anders trådte sine barnesko til på landet i Hodsager. Nu går han sikkert på høje hæle som Betty

quote Jeg følte mig i mange år tilpas forkert. Det er slut nu.

Anders Bilberg, skuespiller, sanger og drag queen

Denne artikel er med i sommerserien ”Fik du læst?”, hvor vi hver dag finder en artikel frem til et godt gensyn.

Anders Bilberg blev for alvor glad for sin tilværelse, da han tog høje hæle på og viste ben som drag queenen Betty Bitschlap. 

Den 32- årige skuespiller og sanger Anders Bilberg er glad for kontrol, mens Betty er fandenivoldsk og nærmest ude af kontrol. Hun er fræk som en havnearbejder-tøs og beskidt i munden. 

Anders er lidt mere nede på jorden, opvokset omringet af træer tæt på rundkørslen ved Hodsager, hvor vejene viser til Holstebro, Aulum og Karup. 

In the middle of nowhere, og langt fra Blågårdsplads midt i København, hvor han ofte svanser ud fra sin lejlighed i smukke rober med feminine bevægelser og røde trutlæber, der kan få selv en hårdkogt rocker til at vende sig om på gaden.

- Er der et par unge mennesker derude, der ligesom jeg gjorde, måske sidder i Midt- og Vestjylland og brænder inde med noget, som de ikke ved hvad er, og mangler nogle at spejle sig i, så vil jeg gerne være et symbol på, at man kan stikke af fra normen, og stadigvæk få succes. Være en LGBT-succeshistorie, fortæller Anders Bilberg.

Anders Bilberg er opvokset omringet af skov tæt ved Hodsager ikke langt fra Holstebro
Anders Bilberg er opvokset omringet af skov tæt ved Hodsager ikke langt fra Holstebro

Efter sin studentereksamen fra Holstebro Gymnasium blev Anders Bilberg i 2015 færdig med sin uddannelse fra Den Danske Scenekunstskole - Musicalakademiet i Fredericia.

- Da jeg gik på scenekunstskolen i mine 20'ere, var jeg ikke i tvivl om, at jeg havde talent for at performe og spille skuespil, men jeg følte ikke, jeg brændte igennem. Jeg havde et afslappet forhold til sandheden og virkeligheden. 

- Jeg fyldte meget, og jeg sårede nogle mennesker på en ikke autentisk og konstruktiv måde. Mine omgivelser konfronterede mig med det, og jeg husker perioden som fyldt med angst, frygt og uvished. Men det var nødvendigt for at indse, at jeg skulle være tro mod mig selv.

quote Mine forældre har vænnet sig til at jeg laver skøre ting, de ikke har forstand på

Anders Bilberg, skuespiller og drag queen

Anders har et godt forhold til sine søskende, niecer og forældre, som alle bor i Jylland.

- Det er altid hyggeligt, når vi ses. Vi kan tale om ting nu, som vi slet ikke kunne, da jeg var barn. Jeg har insisteret på, at det ikke bare skal handle om flødekager. Det må godt stikke lidt dybere, og det har gjort det lettere for mig. Nu kan jeg nyde at være i deres selskab.

- Jeg tror, Anders er den samme. Han vidste bare ikke, hvem han var som barn. Det er rigtigt, at Anders var oppe i årene, inden han fandt sig selv. Da han var omkring 10 år, var han meget udadreagerende, hvis der var småkonflikter. Ingen skulle bestemme over ham, husker hans mor, Karen Bilberg.

- Mine forældre synes, det er spændende, det jeg laver, fornemmer jeg. De forstår også, at der ikke er forskel på, om jeg er Betty, eller jeg spiller en anden rolle på teater. Det hele flyder sammen. Det er ikke vigtigt for mig, at de accepterer det, jeg gør. Det er sådan det er, og det er fedt, at de kommer og ser mig optræde, og følger med i mine projekter, fortæller Anders under et af sine besøg i barndomshjemmet i Hodsager.

- Anders er den af vores tre børn, som er allermest bevidst om, hvordan man har det, fortæller hans mor Karen Bilberg og fortsætter: 

- Jeg kan huske, at jeg var syg og ved at dø fra dem. Anders var den, der bare kom, og satte sig op i sengen på sygehuset, og bare var der. De andre havde svært ved at tage det ind. Du var helt anderledes. Det er fordi du er, den du er, siger hun henvendt til Anders, mens de bladrer i fotoalbummet, som får minderne frem. 

Anders kigger billeder med sin mor og far, Karen og Jens Bilberg, i barndomshjemmet i Hodsager.
Anders kigger billeder med sin mor og far, Karen og Jens Bilberg, i barndomshjemmet i Hodsager.

Anders følte sig fastlåst i normaliteten som barn. Han måtte sno sig mellem sin trang til at lege med barbiedukker og omverdenens forventning til at spille fodbold med de andre drenge.

- Jeg kan huske, at jeg blev drillet med, at jeg legede med barbiedukker, men jeg fik det stoppet i opløbet. Jeg fandt på en eller anden outreret historie om, hvorfor jeg havde barbiedukker. Jeg var på godt og ondt hurtig til at finde på løgnehistorier. Det er jo negativt, men det var for at beskytte mig selv, husker Anders tilbage.

muted

quote Jeg er gøgler.

Anders Bilberg, skuespiller, sanger og drag queen m.m.

Anders Bilberg arbejder med alt mellem himmel og jord, når det handler om at optræde og bruge sig selv.

- Jeg er skuespiller, men jeg er også drag queen, og så laver jeg også reality-tv og radio. Så når folk spørger, så plejer jeg at sige, at jeg er gøgler, for der er ikke noget, jeg ikke vil lave, hvis jeg synes det et spændende, og det betaler huslejen.

Musikvideo med Betty Bitschlap med nummeret "Hungry" fra 2020

Anders har også som Betty Bitschlap udgivet ni singler og et album med egne popmelodier, og hun er den eneste syngende drag i Danmark, som har musikudgivelser på sit CV. 

Han har i nærmeste fremtid rolle i dramaserien "Carmen Curlers" for DR, og er i gang med forberedelserne til forestillingen "Teaterkoncert Gasolin" på Østre Gasværk, som har premiere slut september.

- Jeg har fået en platform, hvor folk kommer og siger: "hey, vi vil gerne bruge dig til den her tv-serie eller til at at lægge stemme til den her tegnefilm eller til at synge i den her musical. Det føler jeg mig privilegeret over, og igen, det her med at fokusere på sig selv, og gøre det, du brænder for i stedet for at være en kopi af nogle andre, konkluderer Anders.

muted

Kendt på den danske og den internationale dragscene: Betty har gjort Anders kendt

Der er hujen og bifald, når Betty Bitschlap træder ind på scenen på Lille Vega i København. Sammen med sine kolleger i branchen optræder hun til Draghouse - et tilbagevendende show, hvor salen er proppet med fans og festglade mennesker.

- Det giver mig virkelig meget at være med til at optræde her. Det at få lov til at møde ens fans. Det er meget visuelt at være drag, så jeg eksisterer meget på Instagram og Youtube, og så får jeg en masse beskeder fra folk, og her får jeg chancen for at møde dem rigtigt, og de kan møde mig, fortæller Betty Bitschlap.

Det er ikke kun i Danmark, at Betty er kendt. 

Tidligere på året deltog hun i tv-talentkonkurrencen "Queen of the Universe", hvor 14 dragqueens fra hele verden dystede i sang, stil og attitude. 

Showet blev sendt på streamingtjenesten Paramount+ og produceret af det vendensberømte drag-ikon og Emmy-vinder RuPaul, der har været med til at gøre dragkulturen til et mainstream fænomen.

- Jeg synes, det gik rimeligt nok, griner Anders. 

- Jeg røg lidt hurtig ud, men det var også fordi, at jeg skulle konkurrere mod de bedste i verden. De ultimative fedeste drags håndplukket fra hele verden. Så bare det at være med var vildt. Jeg hørte uofficielt, at der var 30.000, der havde meldt sig, så at være blandt de 14 er stort for Danmark.

Betty Bitchlap i tv-konkurrencen "Queen of the Universe".
Betty Bitchlap i tv-konkurrencen "Queen of the Universe".

Anders Bilberg har først rigtigt fået succes efter han opfandt Betty Bitschlap. Før var han i konkurrence med mange om jobbene, men som den eneste sang- og skuespiller uddannede drag er han ofte alene på banen. 

Det var derfor heller ikke uventet, at han kom med i første sæson af Zulus store dragshow, hvor han skulle lære modellen Oliver Bjerrehus at optræde selvsikkert i høje hæle foran et dommerpanel.

Fotoshoot Anders er gift med Matthew og sammen får de skøre ideer

Ligeså glad Anders er for at stå i rampelyset, ligeså glad er han for at være uden for rampelyset i sin lejlighed på Blågårdsplads midt i København. Her bor han sammen med sin mand, canadieren og danseren Matthew Bailey. Sammen finder de to på projekter til at fodre de sociale medier, så drag-gryden holdes i kog.

- Det er vigtigt at have nogle at sparre med, når man er en kreativ person og selvstændig. Man skal ikke bilde sig ind, at man kan gøre alting selv. Matthew har en krøllet hjerne, og vi finder hele tiden på nye projekter, nye fotoshoots eller den næste video vi skal lave.

Anders elsker at være i rolige omgivelser og gamer gerne for at slappe af.
Anders elsker at være i rolige omgivelser og gamer gerne for at slappe af.

- For mig handler det om at være åben overfor de muligheder som kommer. Det er derfor jeg ender med at lave alle de her skøre ting, kommer Anders frem til på spørgsmålet om, hvor han ser sig selv i fremtiden. 

- Om 10 år er jeg super etableret, og folk begynder at forstå, hvad det er, vi kommer med. Hele det her miljø, det behøver ikke være sådan en nicheting, slutter Anders Bilberg og Betty Bitschlap af.