Fritz's butik lider under lukkede grænser - nu vil flere partier åbne op

Et politisk flertal udenom regeringen vil have grænsen til Tyskland åbnet hurtigst muligt, så der igen kan komme gang i turismen ved Vestkysten. 

Der er meget stille i Fritz Kotts fiskeributik, KOTT Fritid i Hvide Sande. Normalt plejer han at have rygende travlt i maj måned.  

- På en normal god dag på den her tid af året kan vi have omkring 500 ekspeditioner. Lige i øjeblikket kan vi være helt nede på 30, siger Fritz Kott.   

Problemet er, at tyskerne mangler.

Siden coronakrisen lukkede Danmark ned, har de tyske turister ikke haft mulighed for at valfarte til de store turistkommuner i landsdelen - og det kan mærkes. 

Derfor vil Fritz Kott gerne have grænsen åbnet hurtigst muligt. 

- Vi lider meget, og vi håber, der kommer gang i den igen. Ellers bliver det dæleme svært at overleve, siger han.  

Også i udlejningsbureauet Feriepartner Hvide Sande savner man tyskerne. 

- Vi er vant til, at cirka 90 procent af vores gæster er tyskere. Derfor har vi næsten ingen gæster, og det lokale erhvervsliv er i knæ, siger Lykke Høj, der er udlejningsdirektør i Feriepartner i Hvide Sande.  

quoteVi stopper dem jo ikke ind på en færge, hvor vi går op og ned ad hinanden. De kommer ud i et sommerhusområde, hvor der er luft og plads.

Fritz Kott, indehaver af KOTT Fritid i Hvide Sande. 

Tyskland åbner op

I Tyskland er man begyndt at åbne grænserne igen. På fredag åbner landet grænserne til Frankrig, Østrig og Schweiz, og landet vil også meget gerne åbne til Danmark. 

Det siger Horst Seehofer, der er indenrigsminister i Tyskland. 

- På grænsen til Danmark forestiller vi os, at grænsekontrollen ligeledes bliver indstillet, siger han. 

Men i Danmark vil regeringen helst ikke have tyskerne indenfor endnu.  

- Bekymringen er selvfølgelig, at vi får skabt nye smittekæder, som risikerer at sætte det hele over styr, hvis vi får åbnet for hurtigt op. Vi skal huske på, at det hele startede i Danmark, fordi danske turister kom hjem med sygdommen, siger justitsminister Nick Hækkerup (S). 

Men det vil et flertal i Folketinget uden om regeringen nu forsøge at få lavet om på. Alle de borgerlige partier og Radikale Venstre vil have grænsen til Tyskland åbnet hurtigst muligt.  

Smittetryk under kontrol

Kristian Jensen, der sidder i Folketinget for Venstre, peger på, at smittetrykket i Tyskland faktisk er lavere, end det er i Danmark. 

- Når man kigger på, hvor lavt smittetrykket er i Tyskland, så mener jeg egentlig, at vi bør åbne grænserne øjeblikkeligt, så vi kan få gang i samhandel og turismeerhvervet, siger han. 

Han bakkes op af Andreas Steenberg, der sidder i Folketinget for Radikale Venstre. 

- Danmark og Tyskland hænger sammen - især i det jyske. Derfor giver det ikke mening, at de ikke må komme her. Især når man kan se, at der er nogenlunde styr på smitten i Tyskland, siger han. 

I KOTT Fritid i Hvide Sande mener Fritz Kott, at der er masser af plads til de tyske turister. 

- Det er egentlig fair nok, at man vil være sikker på, de ikke bringer smitte med. Men vi stopper dem jo ikke ind på en færge, hvor vi går op og ned ad hinanden. De kommer ud i et sommerhusområde, hvor der er luft og plads, siger han. 

Det har allerede kostet tæt på en milliard kroner i Ringkøbing-Skjern Kommune, at grænsen til Tyskland har været lukket i to måneder.  

Debat om grænsestriden

Et politisk flertal udenom Regeringen vil have grænsen til Tyskland åbnet hurtigst muligt, så der igen kan komme gang i turismen ved Vestkysten.