Har været lukket ned i over et år: Diskoteksejere håber på en løsning for nattelivet

Diskotekerne er ikke en del af den store genåbningsplan, som blev præsenteret tidligere på ugen. Det har efterladt to diskoteksejere med en følelse af afmagt.

2:28
Nattelivet har længe ligget øde hen, og intet tyder på, at det kommer til at ændre sig foreløbig - til stor frustration for de to lokale diskoteksejere Martin Tinghøj fra Zwei Grosse Bier Bar i Viborg og Rune Bach fra East End i Holstebro.
Foto: Marc Killigren Akselsen, TV MIDTVEST

I over et år har nattelivet været lukket helt ned, og der er ingen tegn på, at der snart vil blive danset på bordene igen.

I den overordnede plan for genåbningen, som blev præsenteret sent mandag aften, står der, at barer og værtshuse fra 6. maj må holde åbent til klokken 22. Men hvornår der er en genåbning på vej for diskotekerne, er stadig et åbent spørgsmål.

At nattelivet slet ikke er nævnt i genåbningsplanen giver ikke ligefrem anledning til øget optimisme, medgiver Martin Tinghøj, der er daglig leder af Zwei Grosse Bier Bar i Viborg.

- Jeg kan godt forstå, at vi ikke har åbent, men derfor er det stadig træls, at det ikke kan lade sig gøre. Mange folk hungrer efter at komme ud og være sociale, men der er nok desværre ikke så meget at gøre ved det lige nu, siger han.

Fra nattelivet til byggebranchen

Diskotekerne har ikke haft åbent siden før den store nedlukning af hele landet i marts sidste år, og det slider både på humøret og økonomien.

På diskoteket East End i Holstebro er det kun huslejen, der skal betales af egen lomme. Indehaver Rune Bach har sløjfet sin løn og er nu fuldtidsansat i et byggefirma for at få tingene til at hænge sammen.

At det fra den 6. maj bliver muligt at holde åbent til klokken 22 mener han ikke, diskotekerne kan bruge til ret meget.

- Vi forsøgte at åbne som bar med siddende gæster i efteråret, men det var der ikke økonomi i, så det gør vi ikke denne gang. For East Ends vedkommende bliver det først til en genåbning, når vi kan gøre det på normale vilkår, siger Rune Bach.

Vil gerne tages med på råd

I genåbningsplanen lægger regeringen op til, at en epidemikommission løbende skal vurdere, om nattelivet kan åbne og hvordan. Diskotekerne befinder sig dermed i en usikker situation - men det er de efterhånden vant til.

- Da vi lukkede i marts 2020, havde vi regnet med at være tilbage igen til studenterugen samme år. Nu ser det ud til, at vi også misser studenterugen 2021. Tingene ændrer sig hele tiden, så vi kan alligevel ikke bruge det til ret meget, om vi står i en plan eller ej, siger Rune Bach.

Heller ikke Martin Tinghøj regner med, at tingene vender tilbage til normal inden for den nærmeste fremtid. Han håber dog på, at de ansatte i nattelivet vil blive hørt, når der skal lægges en plan for, hvornår det igen skal være tilladt at bruge natten på et dansegulv.

- Vores bøn er, at vi bliver hørt, og at vi bliver taget lidt med på råd. Vi kan godt forstå, at der er stor smitterisiko i nattelivet, men måske kunne vi ved fælles hjælp finde en eller anden mulighed for at åbne, siger han.