Whisky fra Thy er blandt det bedste i verden

En slægtsgård i Thy blander sig med de store whiskylande. Whiskyen bliver lavet af gårdens eget økologiske korn, som dyrkes omkring Nationalpark Thy.

Thy Whisky laver udelukkende whisky af gårdens eget økologiske korn, som dyrkes i og omkring Nationalpark Thy.
Thy Whisky laver udelukkende whisky af gårdens eget økologiske korn, som dyrkes i og omkring Nationalpark Thy.
Foto: Thy Whisky

Hvert år blindsmager 400 dommere tusindvis af verdens bedste vine og spiritus, og i år faldt whisky fra Thy i dommernes smag.

To whiskyer fra slægtsgården Gyrup i Thy fik en sølvmedalje om flaskehalsen.

- Vi havde både en klassisk sherryfadlagret Thy Whisky og vores første forsøg med en bøgerøget med i konkurrencen, fortæller Andreas Poulsen, medindehaver af Thy Whisky.

- Særligt den sidste er meget anderledes end den almindelige skotske whisky. Så at de begge kommer hjem med medaljer er en lille sejr for, at vi kan noget ægte dansk terroir i vores single malt whisky.

På gården i Thy laver de whisky udelukkende af deres eget økologiske korn, som de malter på eget malteri og destillerer til den whisky, der lagrer på egetræsfade i gårdens gamle hestestald.

Flasker udsolgt på få timer

I otte år er der blevet lavet whisky på gården, og det er ikke første gang, de modtager hæder for de gyldne dråber. Flaskerne forsvinder da også hurtigt.

- Sidste gang vi frigav nye flasker, måtte vi melde udsolgt efter blot 19 timer. Det er  en lille produktion få flasker, vi laver, men alligevel er det overvældende, når det går så stærkt, siger Andreas Poulsen.

Ved den årlige konkurrence International Wine and Spirits Competition (IWSC) i London, der blev afholdt for 49. gang, bliver de bedste flasker tildelt enten guld, sølv og bronze.

Der deltager spiritus fra 90 lande, mens 400 dommere fra hele verden bedømmer whiskyen og den anden spiritus. Konkurrencen foregår som en blindsmagning og en kemisk analyse, som sikrer, at indholdet er ægte.