Vikarerne kæmper for fastansættelse

Carsten Kissmeyer fra Venstre og Orla Østerby fra Konservative sidder begge i Folketinget som vikar. Nu håber begge på at erobre sin egen plads på Christiansborg.

For at få fingrene i én af de 179 pladser i Folketinget kræver det i sagens natur, at man bliver valgt af folket. Det gør det i hvert fald normalt, men for Orla Østerby (Kons.) fra Bækmarksbro og Carsten Kissmeyer (Venstre) fra Ikast har det i den forgangne valgperiode faktisk ikke været tilfældet.

quoteNu har jeg arbejdet med politik i godt 21 år i Lemvig Kommune, men på Christiansborg er kulturen helt anderledes. Der er mere fart på. Hvis man ikke følger med toget, så bliver man bare sat af på perronen.

Orla Østerby, Folketingsmedlem, Det Konservative Folkeparti, Vestjyllands Storkreds

De to folketingsmedlemmer er begge to trådt ind på Christiansborg på bekostning af to andre, som er trådt ud. Nu kæmper begge kandidater for at træde ud af rollen som vikar og ind på Christiansborg som folkevalgt i Vestjyllands Storkreds.

- Jeg havde jo egentlig sagt, at jeg ikke ville stille op igen, men så var der nogen, der spurgte, om jeg ikke skulle prøve igen. Så tænkte jeg, at det kunne faktisk godt være spændende, og jeg tror også, at jeg kan gøre en forskel for Midt- og Vestjylland, siger Carsten Kissmeyer.

- Nu har jeg været så heldig at være med i et regeringsparti, hvor jeg har siddet med ministrene til møde hver eneste uge. Det betyder jo, at man får en enorm indsigt og selvfølgelig også indflydelse på det, der bliver udformet. Det giver jo selvfølgelig blod på tanden, når man får lov til at være med, hvor det sker, fortæller Orla Østerby.

Carsten Kissmeyer blev folketingsmedlem i august 2018 som afløser for Esben Lunde Larsen, der pludselig forlod dansk politik. Den tidligere borgmester i Ikast-Brande Kommune har dog mere end 20 års erfaring fra lokalpolitik bag sig forud for hans indtræden på Christiansborg.

Samme erfaring har den konservative Orla Østerby. Han kom ind som stedfortræder, da Søren Pape Poulsen i 2016 blev justitsminister og dermed tog orlov fra Folketinget.

- Nu har jeg arbejdet med politik i godt 21 år i Lemvig Kommune, men på Christiansborg er kulturen helt anderledes. Der er mere fart på. Hvis man ikke følger med toget, så bliver man bare sat af på perronen. Der er ikke nogen, der står og venter, så det er op til en selv, om man vil følge med, fortæller Orla Østerby.

Orla Østerby satser på at trække endnu et mandat til Det Konservative Folkeparti i Vestjyllands Storkreds. Ved valget i 2015 opnåede partiet kun et mandat i kredsen, der gik til partiets formand Søren Pape Poulsen.

Også Venstre-manden Carsten Kissmeyer har nydt sin tid på Christiansborg og håber på, at det vil fortsætte efter valget. 

- Det har været rigtig spændende. Jeg trådte ind, da folketingsåret startede og har så fået et helt folketingsår med. Nu ved jeg jo, hvordan Folketinget arbejder. Jeg har fundet ud af, at med den erfaring, jeg kommer med fra den kommunale sektor, kan jeg faktisk godt få lov til at sige min mening, og man lytter også til det, jeg siger, fortæller Carsten Kissmeyer.

Ved seneste folketingsvalg fik Venstre fem mandater i Vestjyllands Storkreds. De gik til Inger Støjberg, Kristian Jensen, Kristian Pihl Lorentzen, Thomas Danielsen og Esben Lunde Larsen.

Orla Østerby og Carsten Kissmeyer er begge afløsere i Folketinget - og har fået mod på meget mere.