Smartphones smadrer samværet: Vi er sammen hver for sig

Vi har mere tid sammen med vores børn, viser en undersøgelse. Men tiden mangler nærvær, lyder det fra læge og forfatter Imran Rashid.

Imran Rashid er ude med en ny børnebog, Tænd Fantasien, som har familien og fantasien i centrum, og som beskriver fænomenet pseudosamvær. Et fænomen og et problem, som lægen mener, vi skal tage alvorligt.
Imran Rashid er ude med en ny børnebog, Tænd Fantasien, som har familien og fantasien i centrum, og som beskriver fænomenet pseudosamvær. Et fænomen og et problem, som lægen mener, vi skal tage alvorligt.
Foto: Svante Lyngsie TV 2

De fleste forældre kender det: Den dårlige samvittighed over ikke at tilbringe nok af den såkaldte kvalitetstid med sine børn.

Men faktisk viser en undersøgelse, at samværet mellem børn og forældre er stigende.

En et år gammel opgørelse fra ROCKWOOL Fonden fortæller, at danske mødre i dag i gennemsnit bruger 55 minutter mere sammen med børnene end de gjorde for 10 år siden, mens fædrene i gennemsnit nu bruger 48 minutter mere.

Pseudosamværet vokser

Men samværet har ændret sig markant, lyder det fra læge og forfatter Imran Rashid. Han arbejder i dag med begrebet pseudosamvær.

- Det er et nyt fænomen, der er opstået over de seneste ti år, hvor vi er blevet gode til at være sammen hver for sig.

Det er især den digitale udvikling med iPads og smartphones, der har flyttet vores fokus fra egentlig samvær til pseudosamvær, fortæller Imran Rashid:

- Vi er sammen og registrerer hinanden. Vi ved, at vi har vores familier, men problemet opstår, når vi ikke kan mærke familiens nærvær. For det er jo den helt essentielle del af en relation – at man kan mærke andre mennesker, lyder det fra lægen.

Han er på trapperne med en ny børnebog, Tænd Fantasien, som har familien og fantasien i centrum, og som beskriver fænomenet pseudosamvær. Et fænomen og et problem, som lægen mener, vi skal tage alvorligt.

7:54
For nogen kan mobilen være en forhindring, for andre er det arbejdet - og så er der dem, hvor samværet kommer før alt andet.

Fjern teknologien fra samværet

- Vi ved, at det, der skaber et godt liv, det er nære og dybe relationer. Det er ikke antallet af relationer, det er heller ikke overfladiske relationer, det er at have relationer til mennesker, som kender dig, og som du kan mærke. Og det er den dybe relation, som kan være problematisk, hvis man ikke få dyrket den i hverdagen.

Problemet vokser ifølge Imran Rashid i takt med, at vores virkelighed bliver mere og mere digital.

- Det kan godt være, vi har fået mere tid sammen. Men hvis vi ikke bruger tiden på at være sammen, når vi er sammen, så svarer det til at vande en plante med et billede af vand. Man får ikke dækket behovet. Så vi skal blive meget bedre til at være sammen, vi skal vælge hinanden til og fjerne teknologien der, hvor det ikke er meningen, den skal være.