Veterinærchef: Beredskabsstyrelsen skal opfylde deres kontrakt

Både de veterinære myndigheder og beredskabscentrene udtrykker bekymring over den mulige lukning af fire ud af fem af landets beredskabscentre.

Hvis regeringen følger indstillingen om at lukke de tre jyske beredskabscentre i Haderslev, Herning og Thisted, kan det have store konsekvenser, hvis der for eksempel udbryder mund- og klovsyge. Det forklarer både de veterinære myndigheder og beredskabscentrene.

- Det vil reelt betyde, at man nedlægger det statslige beredskab. Det vil være meget få opgaver, der kan løses tilbage hos det lokale beredskab. Det betyder, at man lægger vores opgaver over på det kommunale beredskab, og de opgaver vil de ikke være i stand til at løse, siger Niels Bonde Jensen, stedfortræder som formand i hovedorganisationen af officerer i Danmark.

Alt styres fra Hedehusene

Med spareforslaget fjernes de tre jyske centre, og det betyder, at centret i Hedehusene på Sjælland skal servicere jyderne. Et udbrud af for eksempel mund- og klovsyge eller fugleinfluenza i Midtjylland vil betyde en reaktionstid på mindst syv timer. Det bekymrer de veterinære myndigheder.

- Hvis der er et udbrud af mund- og klovsyge, skal de i 14 uger kunne levere over 200 mand fra dag 1. Det har vi en kontrakt med beredskabsstyrelsen på, siger veterinærchef i Herning, Maren Holm Johansen.

Det er embedsmænd i Forsvarsministeriet, der overfor regeringen har indstillet, at fire ud af fem beredskabscentre bliver nedlagt.

Beredskabscentrene i Jylland er lukningstruet, og det bekymrer Den Danske Dyrlægeforening.