Vestjysk landmand taber principiel sag i Landsretten

Landmand Niels Jørgen Madsen har onsdag tabt en principiel sag om omlægning af sin jord i Landsretten.

I Værnengene i sydenden af Ringkøbing Fjord har landmand Niels Jørgen Madsen 10 hektar jord. Arealet har han længe ønsket at omlægge til græs på ny, men onsdag har Landsretten besluttet, at det ikke er lovligt. Det er til stor frustration for landmanden, da han for godt 25 år siden indgik en aftale, der ville give ham retten til at dyrke tilbage.

- Jeg er jo vestjyde, så jeg bruger ikke store ord, men det her er helt ude i hampen. Det hører ingen steder hjemme. Vi kan ikke passe og pleje uden et minimum af frihed, siger Niels Jørgen Sommer Madsen fra Sdr. Bork.

Det hører ingen steder hjemme.

Sagen begyndte tilbage i 2012, hvor Niels Jørgen Madsen meddelte Ringkøbing-Skjern Kommune, at han ville begynde at dyrke arealet i Værnengene. I 2013 accepterede kommunen det, men Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening klagede over kommunens afgørelse til Natur- og Miljøklagenævnet. Nævnet vurderede, at landmanden ikke måtte gøre noget, fordi hans areal skulle være beskyttet af naturbeskyttelsesloven.

Støtte fra Landbrug & Fødevarer

Sagen er altså i sidste ende endt i Landsretten i Viborg, som onsdag afsagde dom, hvilket ikke var til Niels Jørgen Madsens fordel. Landsretten mente, at landmandens areal var omfattet af en fredning, som var vedtaget før aftalen om dyrkningsretten.

- Nu skal vi vurdere vores chancer, og så overvejer vi, om vi skal anke. Vi kan ikke arbejde og leve med det her. Jeg er dælme skuffet, lyder det fra landmanden.

Vi kan ikke arbejde og leve med det her. Jeg er dælme skuffet.

Sagens afgørelse er principiel for både de andre landmænd ved Værnengene, men også landmænd i resten af Danmark. Landbrug & Fødevarer har støttet Niels Jørgen Madsen.