Vestas undersøger vindmølle-brand

Vestas sætter gang i havariundersøgelse af vindmøllebrand ved Sørvad.

Vestas sætter nu gang i en havariundersøgelse af vindmøllebranden i en af vindmølle-gigantens vindmøller ved Sørvad den 1. januar.
Vestas sætter nu gang i en havariundersøgelse af vindmøllebranden i en af vindmølle-gigantens vindmøller ved Sørvad den 1. januar.
Foto: Vagn Gejl Donskov

Vestas sætter nu gang i en undersøgelse af, hvad der forårsagede en brand i en vindmølle af ældre dato tirsdag i Sørvad. Vindmøllegigantens pressechef understreger, at det statistisk set er yderst sjældent, at vindmøller bryder i brand.

Hos Vestas er det endnu alt for tidligt at konkludere noget fast om årsagen til branden i vindmøllen. 

- Det er lidt tidligt at sige, hvordan det kunne lade sig gøre, men vi kan da bekræfte at der har været ild i en såkaldt V52 850 Kilowatt vindmølle ved Sørvad. Det vi gør nu er, at vi sammen med ejeren vil tilbyde vores assistance i forhold til at finde ud af, hvad der er årsag til branden, siger Anders Riis der er pressechef i Vestas

Tirsdag eftermiddag brød en Vestas-vindmølle på Agerfeldvej i Sørvad i brand. Ilden spredte sig efterfølgende til en tolænget gård ubeboet gård. Udover noget kvæg, der blev evakueret fra staldbygningen, fik møllebranden ingen alvorlige konsekvenser for mennesker eller dyr.  
  

Det er en vindmølle af ældre dato. Er der specifikke problemer med ældre vindmøller?

- Nej, det kan man ikke sige. 

Det er set tidligere, at ældre møller går i brand. Er der nogle fejl eller andet, der går igen, eller er det tilfældigheder?

- Det er jo ikke tilfældigheder. Men som jeg sagde før, så skal vi undersøge, hvad der er sket, før vi kan sige noget omkring eventuelle sammenhænge hvad angår den globale population af vindmøller.

- Her er det vigtigt at fremhæve, at Vestas har installeret over 66.000 vindmøller i hele verden, og at vi heldigvis ser de her uheld relativt sjældent, hvis man tænker på, hvor mange vindmøller der står og snurrer 24 timer i døgnet 365 dage om året. Statistisk set er det begrænset, siger Anders Riis. 

Så de få tilfælde af uheld der har været - har de oftest været på møller af ældre dato?

Igen, det kan ske alle steder, så det kan man ikke sige.

- Men det er jo klart, at hvis møllen har stået i lang tid, så er der jo større chance, eller så er der jo længere tid, hvor der kan være sket noget. Men du kan ikke sige, at ældre møller går der mere ild i end andre, siger Anders Riis. 
 

Hvad gør I nu?

Vi har en afdeling, der er dedikeret til de her ting og som har utrolig meget erfaring fra ulykker i hele verden, og det er den erfaring de går ind og bruger, når de undersøger de her ulykker. Så det er en havariundersøgelse, vi iværksætter. Det har vi ekspertisen til at gøre internt, men hvor vi også, når det er nødvendigt, gør brug af 3. part og selvfølgelig også i tæt samarbejde med vores kunder, siger Anders Riis.