Ulrik Wilbek: Fem gode grunde til at spille håndbold

Vi danskere elsker at se håndbold i tv'et, men vi gider ikke selv spille ude i klubberne. Ifølge Ulrik Wilbek er der ellers mange gode grunde til at spille håndbold.

22122011Ulrik_Wilbek_sync.jpg

Op mod 1,5 million danskere sad og så med i tv'et, da det danske herrelandshold spillede til verdensmesterskaberne i Frankrig. Selvom håndbold hitter hjemme i de danske stuer, er det langt fra tilfældet ude i hallerne.

Fra år 2000 til 2015 er antallet af aktive medlemmer i danske håndboldklubber faldet fra 133.000 til 105.000. Det er et fald på 21 procent.

Mellem år 2000 og 2012 var det især seniorspillere, der droppede håndbolden, men fra 2012 begyndte også børn- og unge at falde fra. Således har mere end 2000 børn- og unge hvert år droppet sporten, der i mange år har hittet i det midt- og vestjyske.

En af årsagerne er, at flere unge de senere år hellere vil i træningscentret og styrketræne. Men der er mange fordele ved at spille håndbold, som man bør tænke over, siger Ulrik Wilbek. Man tilegner sig en masse kompetencer, der kan hjælpe en senere hen i livet.

Ifølge håndboldikonet lærer man ved håndbold:

  • At indgå i et fællesskab
  • At tage hensyn til andre
  • At se det gode i andre
  • At samarbejde
  • At indgå i et moderne samfund i voksenlivet; for eksempel i virksomheder

- Det er vigtigt og essentielt at kunne samarbejde i vores samfund. Det er nødvendigt, hvis man vil være en del af en virksomhed, og der er håndbold og holdsport helt generelt et rigtig godt udgangspunkt - både for voksne og børn, siger Ulrik Wilbek.

Han påpeger, at en anden væsentlig grund til, at tilslutningen i håndboldklubberne bliver mindre, er udviklingen i de små samfund.

- Håndbold er ofte en sport, der blive spillet i små lokalsamfund, og når de samfund bliver endnu mindre, bliver der endnu færre muligheder for at lave hold, forklarer han.

Ulrik Wilbek påpeger også, at den manglende tilslutning til håndbolden kan skyldes idræt i folkeskolen. Her bliver der sjældent spillet håndbold modsat for eksempel fodbold. 

4:09
Hør hvorfor Ann Grete Nørgaard fra Viborg HK mener, at man bør spille håndbold.