Ulla T.: Vælg uddannelse efter jobmuligheder

Fristen for at søge ind på en videregående uddannelse er på tirsdag – og der skal de kommende studerende vælge med hjernen fremfor hjertet.

85 %. Så høj er ledigheden hos nyuddannede med kandidatuddannelsen i anvendt filosofi, mens 64 % af de nyuddannede miljøbiologer er arbejdsløse. Det skriver Berlingske.

Og de unge skal blive bedre til at tænke sig om og vælge rigtigt, når de søger om optagelse på de videregående uddannelser. Det mener uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs, som vil have de unge til at uddanne sig til beskæftigelse.

- Det bliver vi nødt til at indtænke på en helt anden måde, end vi hidtil har haft tradition for. Ingen kan være tjent med at bruge tid og ressourcer på at uddanne sig til arbejdsløshed, siger hun til Berlingske.

Regeringen har da også meldt ud, at den ønsker et andet bevillingssystem for universiteterne end det nuværende taxametersystem.

- Jeg har ikke en færdig model klar, men det er det, vi skal drøfte. Hvordan vi kan skabe et system, der tager højde for behov og efterspørgsel, siger Ulla Tørnæs. 

Nyuddannede politibetjente og skibsofficerer har landets laveste ledighed - under en halv procent af dem står arbejdsløse efter uddannelsen.