Topmøde i Herning: Hvad skal vi med bibliotekerne?

De danske bibliotekers fremtid bliver debatteret livligt på en stor kongres i Herning i disse dage.

Der er bibliotekspolitisk topmøde i Herning Kongrescenter, hvor op imod 500 politikere og fagfolk fra hele landet mødes for at diskutere de varmeste tendenser i biblioteksverdenen.

Temaet for årets topmøde har der ikke været meget tvivl om. I en tid hvor færre og færre tager på biblioteket for at låne en bog, skal bibliotekernes rolle i samfundet diskuteres grundigt igennem.

For hvad skal vi egentlig med bibliotekerne anno 2018?

- Før i tiden var vi nok i højere grad et sted, hvor man kom for at hente sine bøger og få hjælp til at søge informationer. I dag blevet et mødested på en helt anden måde. I dag er det et sted, man tager hen med sine børn om søndagen og et frirum, hvor man kan være sammen, siger Sara Jørgensen, der er udviklingschef ved Herning Bibliotekerne.

- Biblioteket er et samlingspunkt i dag. Vi kalder det tit et moderne forsamlingshus, fordi man mødes for at få ny viden. Ikke kun gennem bøger. Også gennem bøger. Men også gennem den kontakt man kan have med vores personale, siger hun.

Mere fokus på mennesker end materialer

Biblioteksbranchen har allerede i de seneste år debatteret, hvorvidt biblioteksloven er tidssvarende.

Som loven ser ud nu, lægger den stor vægt på fysiske biblioteksmaterialer som bøger, men det skal der laves om på, hvis man spørger Sara Jørgensen. Der bør nemlig være mere fokus på mennesker end materialer.

- Vi ønsker vi os, at det også handler om at lave arrangementer og læringsaktiviteter, lyder det.

Formanden for Danmarks Biblioteksforening er enig i den betragtning.

- Det hele skal stå på tre ben. Bibliotekerne skal være et lokalt omdrejningspunkt, hvor man samles. Det skal også handle om den digitale mestring i en tid med masser af fake news, og så skal vi have fremmet læselysten, siger Steen Bording Andersen.

- Det der med, at man kun går ned og låner en bog, det er efterhånden et outdated koncept, lyder det.

Mødet i Herning Kongrescenter slutter fredag.