Tørke aktiverer det nationale beredskab

Myndighederne har som følge af den vedvarende tørke samt udsigt til hedebølge i Danmark samlet en række råd og anvisninger til borgerne.

Staben består af repræsentanter fra Rigspolitiet, Politiets Efterretningstjeneste, Værnsfælles Forsvarskommando, Forsvarets Efterretningstjeneste, Beredskabsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Udenrigsministeriet Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Varmen ligger som en dyne over Danmark, og der er intet i sol, måne og stjerner, der tyder på, at hedebølgen stopper inden for de næste par uger trods udsigter til regn i slutningen af denne uge.

Læs også Endnu en markbrand: Halmvogn gik op i flammer

Myndighederne har længe fulgt den ekstraordinære vejrsituation tæt, og derfor har man nu valgt at samle myndighederne og aktivere National Operativ Stab (NOST).

Det fortæller Per Jensen, som er vicepolitiinspektør i Rigspolitiet og stabschef i NOST.

- De danske myndigheder har fået mange henvendelser fra borgere, som er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig, og hvilke regler der gælder i de ekstraordinære vejrforhold. Derfor har vi sammen lavet en fælles udmelding, hvor borgerne kan finde svar på deres spørgsmål.

Stabsberedskab aktiveres sjældent

Staben bliver normalt kun indkaldt, hvis der er opstået en national krise - eller der er risiko for en national krise - hvor myndighederne har behov for at koordinere deres indsats på landsplan.

NOST er nu i stabsberedskab - og endnu ikke i fuldt operationsberedskab.

Læs også Hjemvendt fra Sveriges skovbrande: - En hård oplevelse

- Der er tale om rettidig omhu. Vi har set, hvad der er sket i vores nabolande, Sverige for eksempel med skovbrandene. Derfor har vi vurderet, at der er behov for at koordinere opgaverne, siger Per Jensen til Ekstra Bladet.

Dorthe Suwala er blandt de danskere, der er fanget i de svenske skovbrande.

I NOST, der som udgangspunkt ledes af Rigspolitiet, indgår repræsentanter for relevante myndigheder på lige fod.

Staben består af repræsentanter for en fast kreds af myndigheder, Rigspolitiet, Politiets Efterretningstjeneste, Værnsfælles Forsvarskommando, Forsvarets Efterretningstjeneste, Beredskabsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Udenrigsministeriet.

02:30

I Nykøbing kom en 51-årig mand alvorligt til skade, da han forsøgte at slukke en brand antændt af grillkull.

Luk video