Thisted øger indsats mod socialt bedrag

På seks år har en medarbejder opdaget 12,5 millioner kroner, som er blevet udbetalt af Thisted Kommune som uretmæssige ydelser - populært sagt er det socialt bedrageri. Nu skal to yderligere ansatte finde endnu flere penge.

021012_Socialt_Snyd_0.jpg

Socialt bedrageri for to millioner kroner om året de seneste seks år. Det er resultatet af én medarbejders arbejde i Thisted Kommune. Nu øger kommunen indsatsen for at fange endnu flere, der bevidst eller ubevidst snyder sig til flere offentlige ydelser, end de er berettiget til.

 - Alle borgere skal behandles ens og have de ydelser, de har krav på, men så heller ikke mere. Vi tror, der er et uopdyrket marked, og derfor opruster vi, fortæller borgerservicechef i Thisted Kommune, Karin Lynggaard.

To årigt projekt

De næste to år skal de nu tre medarbejdere, som en del af et særligt projekt, arbejde på tværs af forvaltninger og andre myndigheder som politi og skattevæsen for at finde ud af, om Thistedborgerne snyder med de offentlige finanser. Det er især sygedagpenge og kontanthjælp, som de tre medarbejdere vil have fokus på.

 - Vi oplever at vores kollegaer kommer og fortæller, at der måske kan være noget snyd i en konkret sag. Det kan også være folk, der modtager flexydelser, som arbejder rigtig meget ved siden af, fortæller Karin Lynggaard.

Gode erfaringer i Viborg

I Viborg Kommune har man siden 2010 oplevet stor succes med en tre mand stor kontrolgruppe, som den de nu opretter i Thisted. I årets første ni måneder har gruppen afsløret snyd i kommunen for ni millioner - det er otte millioner mere, end før gruppen kom til.

 - Vi får mange anmeldelser om folk, der modtager ydelser som enlige, hvor der er oplysninger om, at der er kommet en partner i hjemmet, så det går vi ind og tjekker op på, fortæller Birgit Thanning der arbejder i kontrolgruppen i Viborg.

I Thisted Kommune begynder arbejdet i den nye specialenhed den 1. januar.