Størst er ikke altid bedst

Nytårskrudt er faktisk lidt af en videnskab. Få her gode råd til både godt køb og god brug af fyrværkeri fra Danmarks bedste fyrværker.

Batterier.jpg

Når danskerne om et par dage byder år 2015 velkommen, ja så vil rigtig mange skyde nytåret ind med masser af fyrværkeri.

I disse dage valfarter mange derfor til de midt - og vestjyske steder, der sælger fyrværkeri, for at proviantere til årets sidste fest.

Gode råd til gode køb

Og hos Gunnar B. Knudsen fra Højen & Magic Fyrværkeri ApS i Holstebro følger der ikke kun farverige raketter men også en række gode råd med i købet.

For rigtig mange kunder tror fejlagtigt, at den største raket nødvendigvis også må være den største oplevelse. Og sådan hænger tingene slet ikke sammen.

- I Danmark har vi en lov, der siger maks 75 gram krudt i en raket. Der findes mindre raketter, der indeholder eksempelvis 74 gram krudt og større, der indeholder langt mindre, forklarer Gunnar B. Knudsen, der er kåret som Danmarks bedste fyrværker.

Vægten er afgørende

Du skal ifølge Gunnar B. Knudsen heller ikke købe et batteri på dets fysiske størrelse. For heller ikke her gælder reglen om, at "størst er bedst".

- Hvis man gerne vil have det bedste batteri. Så skal man i stedet gå ind og kigge på, hvad batteriet vejer. De batterier der kommer nærmest et kilo i netto-eksplosivmassen, det er også dem, der gør det bedst og er det bedste køb, forklarer han.

Så selvom et batteri rent fysisk er mindre, så kan det altså være en større oplevelse på himlen, end det store er.

Hold god afstand

Når de flotte raketter og batterier skal forvandles til en farverig fest på himlen, så skal man huske at holde god afstand.

Ifølge Gunnar B. Knudsen skal man faktisk hele 25 meter væk for at være i sikker afstand.

Hvis du er i tvivl om, hvor langt 25 meter egentlig er, så se med i videoen her:

0:19

Se flere gode råd i vores udsendelse klokken 19.30:

1:54
Årets fyrværker i Danmark giver råd om køb af raketter og batterier