Autisters kamp for et kærlighedsliv

quote Bare rolig. Jeg er ikke en hjernedød spasser

Det er svært for autister at finde sig til rette i sociale sammenhænge. Endnu sværere er det at finde en kæreste.

Hvad er dine interesser, hvad tænder du på, er du humoristisk og kan du lide at flirte? Det kræver selvindsigt og gode formuleringer at sælge sig selv og lave en god profil til netdating.

Det ligger ikke til højrebenet for en autist at kommunikere og aflæse andres signaler, og på skrift er det ekstra svært, fortæller tre mænd med autisme, som alle har prøvet sig på nettet i deres søgen efter en kæreste.

Rasmus Bach Boysen er 23 år. Han bor alene i Herning, han har autisme og søger en kæreste.

Sonja Bach Vad hjælper sin autistiske søn Rasmus med at lave en datingprofil
Sonja Bach Vad hjælper sin autistiske søn Rasmus med at lave en datingprofil

- Hvordan kan en partner bedst tænde på dig. Romantik, berøring eller sjove oplevelser? spørger Sonja Bach Vad sin søn. For ham er det svært at navigere rundt på datingprofiler, og hun hjælper sin søn, så godt hun kan med at få lavet en tiltrækkende profil.

26-årige Frederik Knop bor i Struer. Han fik sin autisme diagnose som 14-årig. Han kan ikke fordrage at date på nettet.

Frederik Knop er dygtig til at begå sig på computer, men ikke når det drejer sig om netdating på computer.
Frederik Knop er dygtig til at begå sig på computer, men ikke når det drejer sig om netdating på computer.

- Min svaghed er, at jeg ikke altid helt forstår spørgsmålet, der bliver stillet. Især hvis det er uklart. Jeg har tit misforstået noget, som var helt anderledes ment, fortæller han med en vis frustration.

Kristian Marius Andersen er 42 år. Han fik sig diagnose Aspergers Syndrom, da han flyttede fra England til Herning midt i tyverne. Han er organist, og en af de dygtigste herhjemme til at improvisere på tangenterne.

-  Jeg kan spille et kæmpe, kæmpe svært stykke på orglet f.eks. Maurice Duruflé - en fransk komponist. Det er intet problem, men så snart det handler om piger! Det er en kæmpe udfordring for mig. Jeg forstår ikke, hvorfor det er så svært, udtaler Kristian Marius Anders ærligt og ærgerligt.

Fælles for de tre er, at de ønsker at finde en kæreste og ligesom mange andre at have en familie at dele livet med.

Tre autister søger kæreste. Kristian Marius Andersen, Frederik Knop og Rasmus Bach Boysen.
Tre autister søger kæreste. Kristian Marius Andersen, Frederik Knop og Rasmus Bach Boysen.
muted

Ulykkeligt forelsket Kristian misforstod signalerne

quote Hun ville være ven og ikke kæreste

Kristian Marius Andersen, organist Herning Kirke

De tre mænd har alle været forelsket og har alle brændt sig på kærligheden. Helt galt gik det for Kristian Marius Andersen, da han var i starten af 30´erne, hvor han var hovedperson i en stor biografdokumentarfilm og blev beundret for sine usædvanlige musikalske evner.

- En pige så mig i filmen, og vi begyndte at skrive sammen. Jeg kunne godt mærke, at jeg fik følelser for den pige, og jeg blev ramt. Min hjerte bankede meget.

Men Kristian misforstod signalerne. Forelskelsen var ikke gensidig. Hun søgte venskab og ikke kærlighed.

- Det var en total hjertesmerte. Ligesom noget havde ramt mig med en kæmpe hammer, husker Kristian tilbage. 

- Jeg følte, jeg havde gjort noget forkert, og da jeg var indlagt, følte jeg mig som en kriminel. Jeg følte mig rigtig meget som en kriminel, siger han og ryster på hovedet, da han i dag godt ved, at det var de helt forkerte tanker, han havde om sig selv dengang i 2013.

Sonja Bach Vad med Frederik Knop, som har gået på Autisme STU i Herning, hvor hun er leder. Her kommer eleverne igennem et selvforståelsesforløb og får lavet en autismeprofil, så de bedre kan forstå sig selv i forhold til en kæreste.
Sonja Bach Vad med Frederik Knop, som har gået på Autisme STU i Herning, hvor hun er leder. Her kommer eleverne igennem et selvforståelsesforløb og får lavet en autismeprofil, så de bedre kan forstå sig selv i forhold til en kæreste.

Til forskel fra Kristian har Rasmus og Frederik begge været i forhold, men ingen af dem holdt. 

Sonja Bach Vad er mor til Rasmus, men arbejder til dagligt også med autister som leder af Autisme STU i Herning. Hun tror, at der er en øget risiko for at autister udnyttes i et parhold.

- Generelt er autister enormt ærlige, og det kan jeg rigtig godt lide ved dem. Men det gør også, at de nogle gange bliver udnyttet. De kan have svært ved at regne ud hvad en pige har som hensigt, hvad ligger der bag hendes handlinger eller mangel på samme. Med det følger frustration og en enorm usikkerhed, fortæller hun om sin erfaring med autister, når de ikke kan læse de signaler, som sendes til dem.

Størst er kærligheden - også for autister

quote Vi er klar til kærester

TV MIDTVEST har lavet en tv-serie om autisters besværligheder med at finde en kæreste. 

I en periode på et halvt år fulgte vi Kristian, Frederik og Rasmus for at se om de ville have held med datingprofiler eller på andre måder ville komme tættere på et kærlighedsforhold. Det gjorde de ikke. Rasmus Bach Boysen skrev lidt med en pige på netdating, men det ebbede hurtigt ud. 

For at hjælpe dem på vej bad tilrettelægger af serien, Anne Moulvad, dem om at beskrive sig selv, og her kommer deres bud på, hvem de er og hvad de leder efter.