Forbrugerråd: Facebook gør ikke nok for at undgå stjålne varer

Ifølge Forbrugerrådet Tænk bør Facebook tage ansvaret på sig og sikre, at mediet ikke bliver brugt til ulovligheder. Der er nemlig ikke meget at gøre som forbruger.

Flere tyve stak af med mange dyre vinterjakker fra dametøjsforretningen Laura Thomsen Luxury i Silkeborg i november.
Flere tyve stak af med mange dyre vinterjakker fra dametøjsforretningen Laura Thomsen Luxury i Silkeborg i november.
Foto: Billede fra overvågningskamera

Salg af stjålne varer på Facebook er ikke noget særsyn. Heller ikke for Forbrugerrådet Tænk. 

- Det er desværre et fænomen, som vi jævnligt hører om - at Facebook og andre internetplatforme bliver brugt af kriminelle til stjålne varer, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

Men det er svært at undgå de stjålne varer på Facebook, når det sociale medie selv ifølge Forbrugerrådet Tænk kan gøre meget mere.

- Vi synes, at Facebook og de andre platforme burde tage ansvaret på sig og gå mere aktivt ind i at sikre, at de ikke bliver brugt til ulovligheder. Når man formidler salg mellem andre parter, så mener vi altid, at man har en eller anden grad af ansvar. Problemet på Facebook er, at de ikke har nogen som helst kontrol med, hvad Facebook bliver brugt i det hele taget.

Facebook fjerner noget men ikke andet

Nogle ting som eksempelvis seksuelt stødende opslag eller copyrigt gør Facebook en masse for at fjerne, men altså ikke når det kommer til stjålne varer, og det undrer.

- Det er en mærkværdighed med Facebook, at der er nogle ting, de tilsyneladende er rigtig gode til at fange, og så undrer det, at der er former for decideret kriminel aktivitet, som de ikke interesserer sig for at gøre noget ved. Vi gør, hvad vi kan for at få Facebook til at tage deres ansvar på sig.

Facebook har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men Facebooks nordiske kommunikationschef, Peter Münster, skriver i en mail til TV MIDTVEST:

- Det er aldrig godt, når Facebook bliver brugt til kriminelle aktiviteter, og vi arbejder hårdt på at bekæmpe det, så Facebook bliver ved med at være et sikkert og trygt sted. Det er dog klart, at en platform som vores, der bruges af knap 1,5 milliarder mennesker hver eneste dag, aldrig vil kunne holdes 100 procent fri for ulovlige aktiviteter. 

Han fortæller endvidere, at Facebook har investeret massivt i udviklingen af kunstig intelligens, der gør det muligt for virksomheden at forskellige former for ulovligt indhold uden vores brugere behøver at anmelde det først.

Vær forsigtig

Men hvordan er man egentlig stillet, hvis man som forbruger køber stjålne varer på Facebook? Ikke særlig godt er svaret.

Først og fremmest skal man være forsigtig, når man handler med andre private, som man ikke kender og ved, man kan have tillid til.

- Dels risikerer man at blive snydt, og dels risikerer man jo, at der er tale om stjålne varer, og hvis man burde have kunnet regne ud, at noget var stjålet, så kan man blive straffet for det, for så er man hæler, siger Vagn Jelsøe.

Men selv hvis det ikke kommer der til, kan man også risikere, at den oprindelige ejer kommer og konfiskerer varerne, og så har man ikke nogen rettigheder over dem.

Derfor opfordrer Forbrugerrådet til at være på vagt over for gode tilbud, som er for gode til at være sande, og at man beder om at se en kvittering, hvis noget ser mistænkeligt ud. Desuden opfordrer de til ikke at handle med andre private uden at møde dem direkte.

3:04