Sportslig succes giver røde tal i Superligaklubber

FC Midtjylland er en af de Superligaklubber med størst underskud i jagten på sportslig succes.

31082014_FCM_.jpg

På fem år har sæsonens 14 Superligaklubber tabt 773 mio. kroner. Det viser en opgørelse over fem års årsrapporter fra de 14 Superligaklubber, som Jyllands-Posten har lavet.

Værst ser det ud for Brøndby med et underskud på over 500 mio. kroner. Her efter kommer FC Midtjylland med et underskud på 127 mio. kroner. 

Af de 14 klubber har kun Sønderjyske, FC Nordsjælland og FC København været i stand til at tjene penge i de fem år.

- Det bliver en dårlig fortælling for fodboldøkonomien, at der er klubber, som drives med hovedet under armen. Det har vi i løbet af årene set eksempler på. Og så bliver det for alvor svært for klubberne at genopbygge tilliden, siger Jesper Jørgensen, fodboldøkonom i Deloitte og medlem af Dansk Boldspil Unions licensudvalg, til Jyllands-Posten.

Rasmus Klarskov Storm, forskningsleder hos Idrættens Analyseinstitut, mener, at klubber med løbende underskud investerer i sportslig succes, de ikke er økonomisk berettiget til.

- Det er et problem, fordi det foregår systematisk og strukturelt. Og fordi succes over en større periode oftest tilfalder dem, der bruger flest penge, så bliver klubber, som sætter tæring før næring, indirekte forhindret i at opnå succes. De bliver taberne i det våbenkapløb, siger Rasmus Klarskov Storm.

Siden et plus i 2008 har FC Midtjylland kun præsenteret røde tal. Over de sidste to år har klubben haft et underskud på i alt 65 mio. kroner.

Kent Falkenvig, viceborgmester i Herning Kommune og æresmedlem i FC Midtjylland, kan ikke forestille sig, at byens hold nedjusterer de sportslige ambitioner.

- Alle klubber har en tro på, at hvis man gør mere, så kommer man også et niveau højere op. Det gælder i Vildbjerg, FC Midtjylland og Real Madrid. Man vil altid have en sportslig ambition om at blive bedre. Det er også derfor, det er anderledes at sidde i en professionel fodboldklub end at sidde i en erhvervsklub, siger Kent Falkenvig.

To gange er FC Midtjylland blevet reddet af investorer. Først af den indiske Shrinivas V. Dempo og senest Matthew Benham, der har investeret et treciftet millionbeløb i FC Midtjylland.

De to andre Superligaklubber her i landsdelen har ikke et nær så stort underskud som FC Midtjylland. Silkeborg IF har de seneste fem år haft et underskud på 30 mio. kroner, mens Viborg FF kun har haft et underskud på 100.000 kroner.