Sover bag rattet

Søvnforsker vurderer, at over 20 procent af alle alvorlige trafikuheld skyldes søvnanfald. Mange søvnforstyrrede får nemlig ikke lægehjælp.

regionshospitalet_viborg4.jpg

At folk falder i søvn bag rattet, er langt fra en sjældenhed. Faktisk sker det ofte, fordi den søvnige bilist er røget igennem en lægebehandling uden at få stillet en diagnose. En ny undersøgelse af overlæge Kurt Virring Sørensen fra neurologisk afdeling på Regionshospitalet Viborg viser, at næsten hver fjerde person med søvnproblemer får at vide, at de ikke fejler noget.

Kører i bil trods svær søvntrang

Undersøgelsen bygger på 845 patienter fra søvncentret i Viborg. 233 af dem lider ikke af en kendt søvnsygdom - det til trods for, at de rammes af daglige søvnanfald. Alle dem med kørekort fortæller, at de en eller flere gange har været tæt på at falde i søvn under kørslen. Søvnforsker Kurt Virring Sørensen mener, at mange uforklarlige ulykker skyldes søvnpatienter:

- Med baggrund i min og udenlandske undersøgelser, vil jeg sige, at disse patienter er skyld i over 20 procent af alle alvorlige trafikuheld, siger overlæge Kurt Virring Sørensen.

Mindst 250.000 danskere lider af udiagnostiserede søvnanfald, vurderer overlæge Kurt Virring Sørensen, der har døbt sygdommen somnolepsi. Ifølge overlægen kan mange tilfælde behandles med Ritalin.