Shhhhhhhhh.... Her nyder de frokosten i tavshed

Akavet stilhed eller behagelig eftertanke? På Struer Højskole er der hver dag 20 minutters stille frokost.

Man opnår en mere behagelig mæthed, når man spiser i tavhshed. Sådan lyder erfaringen fra Struer Højskole. Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Det er formentlig det samme på næsten alle arbejdspladser.

Snakken går lystigt, når medarbejderne samles til frokostpause i kantinen.

Men ikke på Struer Højskole. 

Mange af kursisterne oplever, at maden smager meget bedre

Anika Karlsen Thor, Struer Højskole

Her spiser kursister og ansatte i tavshed. Tale er forbudt - i hvert de første 20 minutter, og det kræver lidt tilvænning.

- Når kursisterne ankommer, er der mange, der synes, at det er vildt mærkeligt. Det kan være ubehageligt at høre de andre tygge. Det bliver altid lidt akavet de første gange, men når der er gået stykke tid, bliver de rigtigt glade for det. De finder ro i det, siger højskolens daglige leder, Anika Karlsen Thor.

Det var en psykolog med interesse for mindfulness, der fik højskolen til at indføre den stille frokostpause. Hendes pointe var, at mindfulness også kan bruges til at skabe øget bevidsthed om, hvordan og hvor meget man spiser, og det passer fint i forhold til højskolens specialer som mad, vægttab og sundhed.

- Mange af vores kursister har en tendens til at spise for store portioner, til at spise for hurtigt og i det hele taget glemme, at de er mætte, fortæller Anika Karlsen Thor.

Og erfaringerne er gode.

- Mange af kursisterne oplever, at maden smager meget bedre, og at de får en mere behagelig mæthed. Det kommer nok af, at de ikke spiser en så stor portion, som de plejer. De spiser en mindre portion, men med mere nydelse, siger højskolens daglige leder.

02:06

Se indslag fra skolens frokostpause her.

Luk video