SF og S foreslår velfærdscentre i de små byer

SF og S foreslår 25 velfærdscentre i mindre byer, for at skabe mere liv. Blandt andet med borgerservice, apotek og politi.

Det gamle rådhus i Hvide Sande har stået tomt de seneste fem år.

Siden kommunesammenlægningerne blev en realitet i 2007, er centralisering blevet et kodeord, og offentlige services som politi, rådhuse og biblioteker er løbende blevet nedlagt i de små byer for at blive samlet i de lidt større.

Nu foreslår SF og Socialdemokraterne at oprette velfærdscentre i udvalgte byer, som skal give borgerne følelsen af mere nærhed, tilbage. Konkret foreslår SF, at der kunne ligge en i blandt andet Hvide Sande.

- Der kan være rigtig langt til det nærmeste bibliotek, og sundhedsplejersken og politiet er måske ikke så lokalt, som det var engang, siger næstformand i SF, Signe Munk fra Viborg.

Åbent to til tre dage i ugen

Forslaget går ud på, at centret holder åbent to til tre gange i ugen og for eksempel kan indeholde et bibliotek, et apotek, en praktiserende læge eller borgerservice. Bemandingen skal ske ved hjælp af ansatte fra de større byer, der flytter ud et par dage i ugen.

- Hvad der skal være i dem, hvor det skal være og hvordan det skal ligge, skal være op til kommunerne. Men vi siger, at der er penge fra borgen til at man kan få dækket det behov, lokalt, forklarer Signe Munk.

Tanken er, at stille en pulje til rådighed for de kommuner, som har lyst til at prøve ideen af. Kommunerne skal selv betale halvdelen af omkostningerne.

Den del af ideen huer ikke Ringkøbing-Skjerns borgmester, Iver Enevoldsen (V). Han er ellers positivt stemt overfor ideen.

- Det er noget, der er værd at give en tanke og komme med overvejelser om. Det, jeg selvfølgelig har fokus på, samtidig med, det er økonomien, siger han og uddyber.

- Når der bliver lanceret sådan nogle forslag her, som der også er udgifter ved, så har jeg selvfølgelig en forudsætning om, at det også er fuldt ud finansieret fra dem, der kommer med forslaget.