Sag om ulovlig alarm ender hos minister: Burde være lovligt

Ulovlig overvågning på sikret institution reddede formentlig en 16-årigs liv. Lokalt folketingsmedlem vil have undersøgt, om loven kan ændres.

Sagen om de ulovlige døralarmer på den sikrede ungdomsinstitution Koglen i Stakroge i Herning Kommune ender nu hos børne- og socialminister Mai Mercado (C).

Det er ministerens vestjyske partifælle, folketingsmedlem Orla Østerby, der vil have ministeren til at se på sagen. Østerby er de konservatives socialordfører og undrer sig over, at alarmerne er ulovlige og vil derfor have ministeren til at undersøge, om det kan ændres.

- Når man har unge mennesker på sådan en institution, hvor de kan være til fare for sig selv og andre, så kan det kun være til gavn for alle, at der kommer en besked, når de forlader deres værelser, siger Orla Østerby til TV MIDTVEST.

Østerbys reaktion kommer efter, at TV MIDTVEST har fortalt, hvordan den ulovlige overvågning formentlig var med til at redde livet for en 16-årig beboer, der blev overfaldet på institutionen.

Se et interview med Orla Østerby her.

En 17-årig dreng er dømt for at tage kvælertag på og sparke den 16-årige i hovedet. Men på grund af døralarmerne vidste personalet, at de to unge havde forladt deres værelser og kunne derfor stoppe overfaldet.

Socialtilsyn Midt gjorde den 30. juni institutionen opmærksom på, at alarmerne er ulovlige, men umiddelbart ser Orla Østerby ikke nogle principielle problemer med alarmerne. Han understreger, at der jo ikke er tale om videoovervågning, men bare en ordning, der viser, hvis beboerne forlader deres værelser.

- Dørene er låst om natten, så det er kun nogle timer om dagen, hvor de kan gå ud og ind. Og derfor synes jeg, at det er lidt overraskende, at de ikke må have et alarmsystem, der fortæller, hvornår dørene går op og i.

- Jeg har vanskeligt ved at se, at det her skulle være et problem for nogen. Derfor vil jeg tale med børne- og socialministeren og prøve at få ministeriet til at se, hvad vi kan gøre i den her sag.

Den daglige leder af Koglen, Lars Emil Andersen, er godt klar over, at alarmerne er ulovlige, men vil nu se tiden an og vente på, hvad der sker politisk. 

- Burde I ikke følge lovgivningen?

- Jeg tænker, at vi burde få noget lovgivning, der kan gøre det her tilladt, siger han til TV MIDTVEST.

Da en 17-årig mand overfaldt en 16-årig på døgninstitutionen Koglen ved Stakroge, var døralarmen afgørende for, at offeret ikke mistede livet