Sådan undgår du at blive hæler

Hvis man køber stjålne varer, så kan man blive straffet. Også selv om man ikke ved, at tingene er stjålne. Derfor er der rigtig god grund til at tjekke de ting, man køber.

Haanjern-Paa_0_0.jpg

I uge 44 og 45 sætter Midt- og Vestjyllands Politi fokus på hæleri. Det gør de blandt andet fordi, at det er et stigende problem. Tal fra politiet viser nemlig, at hver femte dansker der får tilbudt stjålne varer tilbudt, siger ja. Og den udvikling får tyvene til at begå flere indbrud.

Og man kan faktisk blive dømt for hæleri, selv om man ikke ved, at det er stjålne varer, man køber.

- Mange tænker ikke over, at køb af hælervarer er lige så strafbart som indbrud. Det er for dumt at gøre sig til kriminel på grund af en billig smartphone eller et designmøbel. Brug din sunde fornuft, når du køber brugte ting, og drop de dårlige undskyldninger, hvis du har købt stjålne varer. Ansvaret er dit, siger vicepolitiinspektør Kell Svenningsen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Tænk dig om, når du handler De fleste stjålne varer bliver solgt på internettet. Ifølge politiet sker det blandt andet på sider som Facebook, dba.dk, guloggratis.dk og lokale genbrugssider. Men man kan også blive tilbudt hælervarer på loppemarkeder og andre steder.

Hvis man vil undgå at købe stjålne varer, så er der særligt en ting, som man skal tænke over, når man handler. Er prisen for god til at være sand, så tænk dig om.

- Sørg for at få kvitteringer og evt. garantibeviser på de brugte varer, du køber. Tyvene er blevet smartere og bedre til at camouflere hælervarerne, så man må også selv oppe sig for at styre uden om de stjålne varer. Hvis du har mistanke om, at du har fået tilbudt hælervarer, så kontakt politiet på 114, forklarer Kell Svenningsen.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd og politiet er følgende ting populære hælervarer:

- Mobiltelefoner - Designmøbler - Designbelysninger - Værktøj - Fladskærme - Digitalkameraer - Mærkevaretøj - Armbåndsure og smykker - Dyrt radio- og tv-udstyr - Kontanter

Bøde eller fængsel

Hvis man bliver dømt for hæleri, så bliver man straffet efter straffelovens paragraf 290. Det kan give en bøde på op til 10.000 kroner men hæleri kan også straffes med fængsel på op til 1 år og seks måneder. Hvis det er særligt grove tilfælde, så kan man få en dom på op til seks års fængsel.

Se her vicepolitiinspektør Kell Svenningsen fra Midt- og Vestjyllands Politi uddybe, hvordan man undgår at blive hæler:

2:35