Sådan undervises asylansøgere i danske værdier

Når der kommer nye asylansøgere til Hanstholm Asylcenter får de undervisning i danske værdier, som demokrati, ytringsfrihed og religionsfrihed.

9:03
Se andet afsnit i serien her.
Foto: Line Morell Holm

Det er vigtigt at kende de danske værdier, når man er asylansøger her i landet. Det mener Lars Enevold Andersen, som var leder af Hanstholm Asylcenter sidste år, da TV MIDTVEST lavede optagelserne til tv-serien Asylansøgerne i Hanstholm, som du kan se andet afsnit af øverst i artiklen. 

- Det er noget, vi gør hele tiden. Altså permanent, hele tiden, i alle timer, snakker vi om de her ting. Og jo mere, vi fortæller, jo mere håber jeg på, - et stille håb - at der er noget, vi kan blive enige om. Og det er jo ikke et forsøg på at sige, at vi (danskere, red.) gør det bedst på alle måder, men mere, at gennem dialog kan vi måske møde hinanden. Om ikke andet, så få en forståelse for at vi er forskellige, siger Lars Enevold Andersen i programmet.

Siden optagelserne er han blevet konstitueret leder af sprogskolen i Hundborg.

TV MIDTVEST var med, da et hold nytilkomne asylansøgere i august fik et introkursus.

- Jeg har ret til (i Danmark, red.) at tro på lige det, jeg vil. Jeg kan tro på Buddha, Jesus eller Allah eller en helt anden. Jeg kan endda vælge slet ikke at tro på noget. Og den ret er meget vigtig for mig, forklarer Lars Enevold Andersen asylansøgerne.

- Husk, at I er i Danmark nu. I er faktisk kommet hertil, fordi I ikke tror på den måde, det fungerer på i jeres land.

Flygtede efter bombe sprang i hjemmet
I programmet møder vi også familien Jabar, som er flygtet fra Irak, efter en bombe sprang i deres hus. Familien tæller Assel og Ali Jabar, mor og far og deres tre børn: Fatima, Amna og Mustafa.

- Vi flygtede fra Tyrkiet til Grækenland med båd. Det var forfærdeligt, forklarer det ældste barn Fatima på 21.

- Fra Grækenland til Makedonien og Serbien gik vi. Og fra Serbien til Ungern løb vi. Vi gik ikke, vi løb, forklarer Fatima, som fortæller, hvordan menneskesmuglerne var helt ligeglade med de mennesker, de skulle hjælpe.

- De havde ikke noget godt i sig, siger hun. 

Hvis flygtningene ikke kunne følge med i menneskesmuglernes tempo, blev de efterladt. Og børn måtte ikke græde, fortæller hun. 

Familien Jabar har i programmet fået sit første afslag på asyl og venter på at få dens ankesag for i Flygtningenævnet.

Siden optagelserne har familien fået afslag og har ifølge TV MIDTVESTs oplysninger valgt at gå under jorden.