Pihl om kontrol af køretider: - Det bør være standardprocedure

Venstres transportordfører vil gøre et tjek af lastbilers til en fast procedure ved uheld. Det er den bedste måde at forebygge uheld, mener han.

Kristian Pihl Lorentzen mener, at det skal være standardprocedure, at politiet tjekker lastbilers takograf ved uheld.
Kristian Pihl Lorentzen mener, at det skal være standardprocedure, at politiet tjekker lastbilers takograf ved uheld.
Foto: Richard Gaarn Svendsen

Det er ikke procedure for politiet at tjekke lastbilchaufførers køretider ved ulykker. Det kunne TV MIDTVEST i går afsløre.

Venstres transportordfører mener, at politiet altid skal tjekke chaufførernes køretid ved ulykker med lastbiler.

- Det bør selvfølgelig være standardprocedure, at man tjekker takografen, når der er sket en ulykke med en lastbil. Vi have opklaret, hvad årsagen er, når en lastbil kører galt, siger Kristian Pihl fra Venstre.

Tjek af takograf skal være standard

En lille computer i lastbilerne måler, hvor længe chaufførerne kører.

Herved kan politiet se, om en pågældende lastbilchauffør har overholdt sin køre- og hviletid. 

Men det er ikke procedure ved uheld med lastbiler, viser en række aktindsigter, TV MIDTVEST har fået.

- Det kommer bag på mig. Jeg ved godt, at man går grundigt til værks, når der sker en dødsulykke, men jeg troede faktisk, at ved ulykker med lastbiler, så tjekkede man takografen, siger Kristian Pihl.

Politiinspektøren ved Midt- og Vestjyllands Politi lover nu, at politikredsen vil ændre praksis, så køretiden bliver et fast tjek ved ulykker.

- Jeres henvendelse giver anledning til, at vi vil prøve og tjekke, om vi har behov for det. Vi skal kunne rigtig mange ting i dag, og det her er en af dem, siger Claus Nørgaard, der er politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi.

4:12
TV MIDTVEST har fået aktindsigt i politiets afhøringsrapporter ved uheld med lastbiler. De viser, at takografen ikke altid bliver tjekket. Se indslaget her.

Skal forebygge ulykker

Ifølge transportordføreren er det helt afgørende for forebyggelsen af ulykker med lastbiler, at politiet bliver bedre til at tjekke takograferne.

- Derfor skal vi have mulighed for at vide, hvad årsagen til ulykken er, så vi kan forebygge dem i fremtiden, så vi kan sikre, at reglerne overholdes, siger Kristian Pihl.

Han er klar over, at politiet har travlt, men håber trods travlheden, at politiet vil tjekke takograferne lidt oftere.

Derfor vil Kristian Pihl vil nu spørge justitsministeren, om han er enig i, at kontrollen skal skærpes.

- Vi har fortsat for mange trafikuheld, og derfor skal vi gøre, alt hvad vi kan på alle fronter for at forebygge. Og det indebærer selvfølgelig, at politiet som standardprocedure skal kontrollere de her takografer, når der sker et uheld med en lastbil, siger Kristian Pihl fra Venstre.