Teenagere på Svalbard: Så klimaændringer i øjnene

Anders Kvejborg og Frederik Madsen forlod i starten af juli Thy til fordel for en tur til Svalbard.

Ser man godt efter, kan man lige skimte blåhvalen bag Frederik Madsen og Anders Kvejborg.
Ser man godt efter, kan man lige skimte blåhvalen bag Frederik Madsen og Anders Kvejborg.
Foto: Privat

Svalbard er ikke lige sådan et sted, danskerne normalt valfarter til, når kalenderen siger sommer og ferie. Men for 16-årige Anders Kvejborg og Frederik Madsen fra Snedsted i Thy var der ingen tvivl, da Verdensnaturfonden inviterede dem med til den norske øgruppe i starten af juli.

Muligheden for at opleve naturen og dyrelivet bare 1000 kilometer fra Nordpolen var en chance, de ikke kunne lade gå forbi. Så sammen med fire andre unge danskere drog de af sted for at se nærmere på konsekvenserne af klimaforandringerne.

Flere tegn på temperaturstigning

På Svalbard kan det nemlig tydeligt mærkes, at det de seneste 40 år er blevet varmere og varmere i hele verden. Det kan man se på fjorden, hvor der ikke længere dannes is om vinteren. Man kan se det på sneen, som smelter tidligere om foråret. Man kan se det på gletsjerne, der bliver mindre, og man kan se det på dyrelivet.

Det opdager Anders Kvejborg og Frederik Madsen, mens de som wildlife-reportere for Verdensnaturfonden tager på ture og interviewer lokale forskere.

I sær ved en af gletsjerne på Svalbard bliver det tydeligt for drengene.

- Det er vanvittigt. Fulstændig vanvittigt, siger Frederik Madsen.

- Det er megaflot. Og altså, hvis vi nu skal miste sådan noget her, så er der jo kun grå himmel tilbage. Det ville være en skam, hvis alting bare blev gråt og kedeligt. Vandet stiger, og det vil vi komme til at mærke derhjemme, siger Anders Kvejborg.

Noget af det, de har håbet allermest på at se på turen, er en isbjørn. Det store dyr, der nærmest er symbolet på Svalbard, fordi der findes flere isbjørne end mennesker på øerne.

Svære vilkår for isbjørne

Men de høje temperaturer har gjort livet på Svalbard vanskeligt for isbjørnene. Isen smelter, og dermed også de steder hvor isbjørnene normalt jager sæler. Det tvinger dem enten op på land for at finde fugle, æg og ådsler, eller længere nordpå så de lige så stille forsvinder fra øerne.

Her kan du se indslag med de to unge klimareportere, som, inden de drog afted, var på kursus på TV MIDTVESTs Sommercamp.

Til gengæld bliver et nu ikke længere så sjældent øjeblik på Svalbard foreviget af de nordjyske wildlife-reportere: Pludselig sejler de side om side med verdens største dyr, blåhvalen. Noget, der de seneste år er blevet mere og mere normalt, fordi blåhvalerne søger længere og længere nordpå i takt med, at havtemperaturen stiger.

- Vi fik ikke set isbjørnene i øjnene, men vi fik set klimaforandringerne i øjnene, siger Anders Kvejborg om turen, hvor deres interviews og research er blevet til artikler.

Artikler, der gerne skulle blive set hjemme i Danmark, så flere og flere kan begynde at kæmpe imod klimaforandringer.

- Vi er hundrede procent klar til at gå i krig hjemme i Danmark nu, siger Frederik Madsen.

 
 
Foto: Privat