Nykøbing-forfatter får Ordkraft-prisen 2019

Jens Smærup Sørensen får Ordkraftprisen 2019. En enig bestyrelse står bag valget.

Jens Smærup Sørensen modtager Søren Gyldendal prisen 2013.
Jens Smærup Sørensen modtager Søren Gyldendal prisen 2013.
Foto: Betina Garcia / Ritzau Scanpix

Niels Hausgaard har fået den. Hanne-Vibeke Holst har fået den. Og det har Allan Olsen og Bent Haller også - for nu bare at nævne et par stykker.

Og nu får Nykøbing-forfatteren Jens Smærup Sørensen den også. Ordkraft-prisen. Det har en enig bestyrelse for Ordkraft Festival besluttet.

- Smærup er et oplagt valg. Men det er jo før set, at man overser det oplagte, siger formanden for Ordkraft Festival, Jørgen Pyndt.

- Han er, på sin egen stilfærdige måde, én af de betydeligste stemmer i nutidens litteratur og i den aktuelle samfundsdebat. Jens Smærup Sørensen er ikke til de store armbevægelser, men så meget desto mere er der grund til at læse og lytte, når han ytrer sig, siger formanden og fortsætter:

- Han har i flere af sine bøger på en solidarisk og uhyre indlevende måde skildret det landbosamfund, som han voksede op i, og de kolossale samfundsændringer som siden har vendt op og ned på holdninger og værdisæt.

0:34
Se også: Forfatteren Jens Smærup Sørensen fra Mors fik i dag en fornem hæder for sin seneste roman Hjertet slår og slår

- Skredet fra det tætte og nære liv sammen i gensidig afhængighed til den individualisme og materialisme, vi lever i og med i dag. Han er en meget betydningsfuld bidragyder til debatten om den verden, vi lever i – både den nære i hverdagen og de større internationale udfordringer. Smærup er ganske enkelt ikke til at komme udenom, uddyber Jørgen Pyndt.

Langt og rigt forfatterskab

Jens Smærup Sørensen er født i Nibe i 1946 og er uddannet cand.phil. i dansk ved Aarhus Universitet. Han debuterede som forfatter i 1971 med digtsamlingen "Udvikling i fremtiden".

Siden har han skrevet flere romaner, noveller, børnebøger, radiospil, skuespil og essays, som har resulteret i mange priser gennem årene. Hans mest kendte værk er "Mærkedage" fra 2007, som indbragte Jens Smærup Sørensen tre af de største litteraturpriser i Danmark - De Gyldne Laurbær, Weekendavisens Litteraturpris og DR Romanprisen.

I år er Jens Smærup Sørensen aktuel med fortællingen "Jens"som har fået fremragende anmeldelser.

Tidligere modtagere et blandet felt

Ordkraft-prisen, der består af 15.000 kroner og en keramikskulptur af keramiker Peter Lange fra Langes Værksted i Aalborg, overrækkes af direktør Nicolaj Holm fra Aalborg Kongres & Kultur Center ved åbningen af Ordkraft Festival 2019 den 11. april. 

Tidligere Ordkraft-priser er gået til forfatterne Hanne-Vibeke Holst, Bent Haller og Knud Sørensen, sangskriverne og entertainerne Niels Hausgaard og Allan Olsen, forhenværende chef for Aalborg Teater, Morten Kirkskov samt journalisterne Gorm Vølver og Ole Rasmussen fra dagbladet Politikens daglige satirespalte At Tænke Sig.