Overskudsmad hitter i Herning

En butik med overskudsmad er blevet en stor succes i Herning. Kunderne står gerne I kø en time inden åbning for at købe mad, der har overskredet ‘best før'.

35 frivillige står bag succeen Mad til Herning.
35 frivillige står bag succeen Mad til Herning.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

En pose kartofler koster en krone, og en avocado koster to. Der er mange kroner at spare, hvis man kan leve med, at madvarerne har overskredet ’best-før’-datoen. Mad til Herning hedder butikken, der sælger varer til under spotpriser – og kunderne, de er vilde med det.

- Jeg synes, det er fantastisk. Det er lidt, som når de har delt mad ud til påske og jul, siger Heidi Kamgård, der er førtidspensionist. 

- Der er mange penge at spare, og det er vigtigt også at sætte fokus på madspild.

Mad til Herning har fået Føtex og REMA 100 med på ideen om at forære madvarer med en overskredet ’best før’-dato. Kunderne er både studerende, folk på overførselsindkomster, og så er der dem, der gerne vil kæmpe for at undgå madspild.

- Vi synes, der bliver smidt alt for meget mad ud. Det er noget svineri. Det må kunne komme andre mennesker til gode, og det er det behov, vi prøver at opfylde, fortæller Lone Juul, der er frivillig i butikken.

Stor succes

Det er 35 frivillige, der driver butikken i Herning, der åbnede for tre måneder siden. To gange om ugen i to timer, kan folk shoppe madvarer til lave priser, og der er altid minimum tyve kunder i kø. Konceptet er allerede blevet så populært, at det måske snart bliver muligt at handle flere gange om ugen hos Mad til Herning.

- Vi kunne jo godt ønske os, at vi kunne have åbent flere dage, men det kræver flere frivillige og flere butikker, der vil være med. Men det drømmer vi om. Det kræver hænder og mad, siger Lone Juul.

De indtjente penge fra butikken går til forsikring og fødevarestyrelsen.

2:23
Folk står gerne i kø foran butikken inden åbning.