Overlæge om unge på stoffer: - De er fuldstændig ude af kontrol

En overlæge på akutmodtagelsen i Herning oplever ofte voldsomme udskejelser blandt unge, der kommer ind på hospitalet, fordi de er kraftigt påvirkede af stoffer.

Overlæge på akutmodtagelsen i Herning, Maj Friis Jespersen, oplever ofte ustyrlige unge på stoffer.
Overlæge på akutmodtagelsen i Herning, Maj Friis Jespersen, oplever ofte ustyrlige unge på stoffer.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Der er så mange nye typer narkotika på det danske marked, at det kan være ren russisk roulette at begive sig ud i at indtage det hvide pulver i nattelivet.

Mange unge ved nemlig sjældent, hvad de præcist har taget, når de køber stoffer på gaden, og det er en tendens, man i den grad ser på nærmeste hold hos akutmodtagelsen i Herning.

- Ofte oplever vi, at det er velfungerende unge mennesker, som har taget de her stoffer. Mange gange er det meget voldsomt, siger overlæge på akutafdelingen i Herning, Maj Friis Jespersen.

- Mange kommer ind på en uværdig måde. De er omringet af betjente og sat i håndjern, fordi de er fuldstændig ude af kontrol. De kan komme ind og have skidt i bukserne og tisset i bukserne. De har bræk udover det hele. Så det er jo ikke lige et billede, man ønsker at se af sig selv, lyder det.

Hvidt pulver er amatørarbejde

En farmaceut fra Hospitalsenhed Vest er rystet over, at nogen overhovedet tør vove sig ud i et møde med de euforiserende og ukendte varer. Man ved nemlig aldrig, hvad man udsætter sig selv for.

- Det er en kæmpe chance at tage, og det er hele essensen. Som apoteker ved jeg normalt præcist hvilke stoffer, vi taler om og hvor meget, der er af det. Vi ved også, at der ikke er andre stoffer involveret end det lægemiddel, vi arbejder med, siger Anders Knudsen, der er leder i klinisk farmaci hos Hospitalsenhed Vest.

Ifølge Anders Knudsen gambler man særligt med sit liv, hvis man ikke har respekt overfor det hvide pulver, man kan støde på i nattelivet. Det kan nemlig være et klart tegn på, at narkotikaen er ’hjemmelavet’.

Det er små gennemsigtige poser med hvidt hjemmelavet pulver som denne, man kan støde på både i nattelivet og på det sociale medie Snapchat, hvor mange køber og sælger narko.
Det er små gennemsigtige poser med hvidt hjemmelavet pulver som denne, man kan støde på både i nattelivet og på det sociale medie Snapchat, hvor mange køber og sælger narko.
Foto: TV MIDTVEST

- Det er amatørarbejde. Så simpelt er det. Det at lave det som pulver er den simple måde til at skjule, hvor meget stoffet er fortyndet. Hvidt pulver betyder bare, at det er en amatør, der har lavet det.

- Du aner ikke, om det er stærkt, svagt eller fortyndet med andre stoffer. Det kan være affaldsstoffer eller andre vanedannende stoffer som eksempelvis heroin, så man bliver afhængig langt hurtigere, end man ellers ville blive.

- Det kan brænde hjernen fuldstændig af. I værste tilfælde kan man kan dø af det, siger Anders Knudsen.  

En stor udfordring for lægerne

På akutmodtagelsen i Herning oplever man også, hvor svær opgaven kan være, når patienter kommer ind i en tilstand, ingen kan forklare i detaljer.

Sådan ser stoffet MDMA ud. MDMA kaldes også for ectasy, og mængden på billedet her svarer til fem piller.
Sådan ser stoffet MDMA ud. MDMA kaldes også for ectasy, og mængden på billedet her svarer til fem piller.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

- Det eneste vi kan gøre, er at forsøge at få deres kroppe i ro, når vi ikke ved, hvad de har taget. Jeg har flere gange været med til, at der har ligget tre brede politibetjente indover patienten, mens jeg har været nødt til at stikke en kanyle med beroligende stof direkte ned i låret gennem bukserne, fordi det simpelthen har været den eneste måde, vi har kunnet behandle dem på, siger overlæge Maj Friis Jespersen.

- Det er livsvigtigt. For hjerne og krop kan ikke holde til at køre i det høje gear.

Gode oplevelser er ingen garanti

Men hvad så hvis man føler, man har de rette kontakter, og kammeraterne har gode oplevelser med narkoen?

Det er absolut ingen garanti for, at det ikke er farligt, forklarer Anders Knudsen.

 - Der er en stor risiko for, at man ikke får en god oplevelse. Du kan ikke vide om det, som dine kammerater har haft en god oplevelse med, overhovedet er det samme stof, du får. Usikkerheden er enorm.

På akutmodtagelsen i Herning er det ifølge overlægen særligt i weekenderne, man oplever de stofpåvirkede unge.

2:06
Overlæge Maj Friis Jespersen har set lidt af hvert, når unge, der er påvirket af stoffer, kommer ind på akutmodtagelsen.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST