Opdrætsfisk overhaler vilde fisk

Produktionen af fisk i verden tipper mod fiskefarme i stedet for vilde fisk. Hvide Sande er førende på området - på land.

Laks opdræt på land - langsand
Foto: Kim Kvist, TV MIDTVEST

Den moderne fisk på panden eller sushien kommer fra en fiskefarm og er ikke fanget i naturen. Akvakultur overhaler om kort tid fangsten af vilde fisk på menuen verden over, og er den hurtigst voksende fødevaresektor i verden. 
    
Folketinget banede for nylig vejen for flere danske fiskefarme til havs. Som de berørte kommuner til gengæld kæmper hårdt imod på grund af kvælstofudledning og medicinrester i deres havmiljø.
    
Men en lille håndfuld danske pionerer er i gang med at udvikle fremtidens miljøvenlige fiskeopdræt til lands, så affaldsstoffer ikke ryger i havet men renses i lukkede vandsystemer. De danske leverandører af anlæg til havbrug på landjorden er verdens førende på området. Potentialet sammenlignes med den engang kun spirende danske vindmølleindustri.

Det landbaserede Langsand Laks i Hvide Sande producerer 800 ton store laks årligt, som især eksporteres til USA, hvor der er stort salg af de bæredygtige laks avlet uden forurening og medicin.
    
En ny investeringsplan til 60 millioner kroner bringer fra næste år produktionen op på 2000 ton.
    
Samtidig er stifteren Thue Holm som adm. direktør i selskabet Atlantic Sapphire i gang med at opføre et ti gange større anlæg i Florida i USA til en pris på 1,2 mia. kr.
    
Langsand startede i 2011, men ventes først i år at få plus på bundlinjen.
    
- Vi er stadig i opstarten af avl af saltvandsfisk på land. Der er kun ganske få anlæg i verden som vores, der recirkulerer vandet, fiskene går i, og som kan producere så store laks til lands, siger han.
    
- Men vi tror på, at meget af væksten på markedet fremover vil komme fra anlæg af denne type.
    
I modsætning til andre former for fiskeopdræt slås bakterierne ikke ned med medicin, men med uv-lys og filtre. Det beskytter laksene mod bakterier samt den frygtede parasit lakselus, som ofte koster de havbaserede laksebrug store summer.
    
- Vi producerer helt uden parasitter, lakselus og indvoldsorm og skal ikke fryse fisken og uden brug af medicin, siger Thue Holm.
    
Samtidig er landlaksene mindre fede, fordi de konstant svømmer op mod en kunstig strøm i tankene.