Nyfødt strandet i Ukraine

Hjemme i Skjern er børneværelset gjort klar til den to måneder gamle Amanda. Hun er strandet med sine forældre i Ukraine, fordi hun er født af en rugemor.

aMANDA_RUGEMOR.jpg

Juledag blev Amanda født af en rugemor i Ukraine. Siden har den lille pige været strandet i en lejlighed i Kiev med sine forældre fra Skjern, mens de danske myndigheder behandler en sag om familiesammenføring.

- Vi har det forfærdeligt. Psykisk er vi enormt påvirkede af det, fortæller Amandas far, Jan Dalsgaard i telefon fra Ukraines hovedstad Kiev.

To måneder gamle Amanda er havnet en strid om statsborgerskab. Problemet er at hun er født af en rugemor.

- Min hustru og jeg er opgivet som forældre, hvilket er 100 procent lovligt i følge Ukrainsk lov. Og derfor anser Ukraine hende ikke for ukrainsk statsborger. Danmark derimod anser hende heller ikke for at være dansker, fordi hun er født i udlandet og under de her omstændigheder. Så det betyder rent faktisk at hun er endt med at være statsløs, fortæller Amandas far, Jan Dalsgaard.

DNA-test

Når sagen trækker ud skyldes det i følge udlændingestyrelsen, at der stadig mangler en række dokumenter i sagen - blandt andet svar på en DNA-test, der skal fastslå om Jan Dalsgaard er far biologisk far til Amanda.

I en mail til TV/MIDT-VEST skriver udlændingestyrelsen:

- Når sagen er fuldt oplyst og de manglende dokumenter indleveret, kan vi træffe en afgørelse.

Grotesk sag

Formanden for folketingets indfødsretsudvalg kalder sagen grotesk. Han vil stille spørgsmål til både justitsministeren og udenrigsministeren om Amandas sag.

- At de ikke kan få deres barn med hjem, det synes jeg, er synd for dem, og det synes jeg er mærkeligt, siger Christian Langballe (DF), formand for indfødsretsudvalget.

 

2:48
Amanda er født af en rugemor i Ukraine og skal derfor familiesammenføres med sine forældre inden hun kan komme hjem til Danmark.