Ny opfindelse skal redde rålam

Græshøsten går i gang denne uge, og det bringer mange nyfødte Rålam i fare for at blive mast af høstmaskiner. Det skal en ny opfindelse nu lave om på.

lam
Foto: Trine Markfoged Jensen, TV MIDTVEST

Hvert eneste år må rålam lade livet, når Ernst Kristensen høster det første græs.

- Det er temmelig nedbrydende for en selv, når vi kommer med skovlæggeren og så vi har kørt sådan et dyr over og den ligger der helt splattet ud, siger Ernst Stensig Kristensen, der er landmand i Skjern.

 

Hvert år har landmænd landet over samme oplevelse i forbindelse med græshøsten. Rålammene er netop blevet født og kan ikke selv flygte fra høstmaskinerne. Men det skal en simpel opfindelse nu ændre på. Opfindelsen består af en pose på toppen af en pind, hvorpå der sprayes noget olie med en lugt, som dyrene ikke synes om.

- Når moren kommer ud på arealet, kan hun høre en fremmed lyd, når det blæser lidt. Dyret kan også lugte den fremmede lugt, og det betyder meget for, at hun bliver utryg og derfor tager lammene væk fra arealet af, forklarer Rasmus Filsø Løbner, der er natur- og vildtrådgiver ved Heden & Fjorden Rådgivningscenter

 

Opfindelsen er en videreudvikling på en eksisterende metode. Nu fremstillet i materialer som kan høstes sammen med resten af græsset og dermed spare landmændene for tid uden at være til fare for køerne, som skal fodres med høsten.

- Det kan blive et problem for landmanden, fordi hans køer bliver syge af at indtage græs hvori, der er rester af døde dyr. Man kalder det pølseforgiftning eller butanisme, og det kan medføre at en stor del af besætningen går hen og dør, lyder det fra Rasmus Filsø Løbner.

 

For Ernst Kristensen er det dog først og fremmest rålammene, som opfindelsen skal redde.

- Jeg håber da, at vi kan køre helt uden, at vi kører ind i nogen som helst dyr. Det ser vi frem til.

 Det skønnes at flere tusinde rålam hvert år dør i forbindelse med græshøsten i maj.

Opfindelse er i første omgang sendt ud til 25 landmænd til testning