Ny dokumentar afdækker danskernes hemmelige krig i Kina

CHINA COMMANDO GROUP – Danskernes hemmelig krig i Kina har premiere den 27. december på TV MIDTVEST Mokka og på tvmidtvest.dk.

0:40
Trailer for dokumentaren, som har premiere 27. december her på TV MIDTVEST.

Efter flere års research kan TV MIDTVEST nu fortælle et helt enestående og glemt kapitel i verdenshistorien, som involverer dem tidligere ejer af Nr. Vosborg, Henrik Haubroe. Han var under krigen med i en gruppe af danskere, der blev sendt på en farlig og tophemmelig mission i Kina.

Dokumentarfilmen ”The China Commando Group – Danskernes Hemmelige Krig i Kina” er delvist baseret på et interview med Henrik Haubroe, der blev lavet kort før hans død. Men historien bliver også dokumenteret via en række tophemmeligt stemplede, gulnede dokumenter og sorthvide fotos, der blandt andet er gravet frem fra arkiver i London og København. Mange af dokumenterne kommer i dette program frem i lyset for første gang.

Historien udspiller sig fra starten af Anden Verdenskrig. Da krigen brød ud herhjemme, var der borgerkrig i Kina mellem kommunister og nationalister. Men samtidig havde japanerne angrebet Kina og havde besat store områder af landet. Så der var kaos i Kina.

Klipper Jens Svenning og journalist Uffe Bregendahl har netop lagt sidste hånd på dokumentaren: CHINA COMMANDO GROUP
Klipper Jens Svenning og journalist Uffe Bregendahl har netop lagt sidste hånd på dokumentaren: CHINA COMMANDO GROUP
Foto: Flemming Christensen

I et forsøg på at bremse japanerne i deres fremrykning mod de engelske besiddelser i Asien i 1941, oprettede det engelske SOE (Secret Operations Executive) sammen med amerikanerne en tophemmelig kommandogruppe, der skulle optræne kineserne i at lave sabotage mod japanerne. Gruppen blev til “The China Commando Group.” Men fordi England og USA endnu ikke var i krig mod Japan, besluttede man sig for at bruge “non-british personnel” i operationen, så man ikke risikerede at fremprovokere en krig.

Lederen af gruppen blev danskeren Erik Nyholm, der som tidligere agent for den store danske våbenproducent “Riffelsyndikatet,” havde stor indsigt i kinesiske forhold og havde mange gode forbindelser på allerhøjeste niveau i Kina. Operationen blev godkendt af nationalisternes leder general Chiang Kay-Shek, som tillod at gruppen kunne operere frit i Kina.

Dokumenter fra ”The National Archives” i London viser at gruppen skulle operere under dæknavnet ”The American Madsen Corporation”, der i virkeligheden var en våbenproducent i USA. 

I dybeste hemmelighed samlede Erik Nyholm et håndplukket hold der hovedsagligt bestod af danskere, heriblandt Henrik Haubroe, der alle havde erfaringer i Kina. Efter et træningsophold på en britisk sabotageskole i Singapore rejste gruppen i slutningen af 1941 til Burma og derefter til Kina, hvor de åbnede sabotageskoler med kinesiske rekrutter, som de selv forsynede med våben og sprængstof fra englænderne.

Operationen sluttede allerede i 1942, men danskernes indsats i Kina fik stor betydning for Englands og USA's forhold til Kina.

Dokumentaren "CHINA COMMANDO GROUP – Danskernes hemmelige krig i Kina" kan ses i 19.30-nyhederne den 27. december, hvorefter en særlig 32-minutters udgave af dokumentaren har premiere her på tvmidtvest.dk.