Elias uddanner sig i skat: Motiverende at kunne hjælpe samfundet

De studerende bliver forberedt på, hvordan det kan være at arbejde et sted som SKAT, der i de seneste år har været øretævernes holdepladser,

Elias Kocan vil gerne hjælpe samfundet ved at løse store problemstillinger.
Elias Kocan vil gerne hjælpe samfundet ved at løse store problemstillinger.
Foto: Jesper Thomsen, TV MIDTVEST

Den 2. september slog VIA University College i Herning for første gang dørene op for, at unge i regionen kan uddanne sig i at arbejde med skat. Det tilbud har 21 taget imod, selvom SKAT de seneste år har været øretævernes holdeplads.

En af dem, der gerne vil arbejde inden for skat, er Elias Kocan. Han har valgt uddannelsen i Herning, fordi den giver mulighed for at arbejde med komplekse problemstillinger og mennesker, og samtidig kan han være med til at løse relevante samfundsproblemer.

- Der er mange motiverende ting ved at starte på en uddannelse som den her. Det er blandt andet, at de kompetencer, man får, gør, at man kan arbejde med nogle problemstillinger, som er til gavn for samfundet, og fordi der kommer til at være mangel på viden omkring skat, siger Elias Kocan og fortsætter:

- Det kunne for eksempel være at arbejde for gældsstyrelsen og være med til at inddrive de mange milliarder, der er en del af skattegælden i dag.

Kommer rundt i alle kroge

Uddannelseslederen på professionsbacheloren i skat, Morten Bøhm, har haft travlt op til studiestart. Før den officielle start har de studerende nemlig været samlet siden den 28. august, hvor de er blevet rystet sammen og har haft nogle dages intro til for eksempel motivation for at studere og nogle punkter omkring etikken med at arbejde med skat.

- Når vi er færdige med de studerende efter tre og et halvt år, så er der ikke noget om skat, de ikke har haft. Det synes jeg faktisk er meget godt at proppe ind i en uddannelse, lyder det fra Morten Bøhm.

Under uddannelsen skal de studerende blandt andet i et praktikforløb på et halvt år. For at gøre uddannelsen mere attraktiv, har uddannelseslederen sørget for, at der er garanti for at få et praktiksted, så de unge ikke skal være i tvivl om, hvorvidt de har praktisk erfaring, når de efter uddannelsen skal søge et job.

- Når man kommer ud og ser en skattesag for første gang, så har man faktisk set en skattesag før. Så de ved, hvad de kommer ud til, siger Morten Bøhm, hvorefter han fortæller, hvilke steder, der kunne være interesserede i at ansætte en fra uddannelsen.

- Jeg tænker, at når revisionsfirmaer og skatteadvokater ser, hvad de her mennesker kan og det drive, de har, så vil det være meget interessant at få dem ind sådanne steder

Øretævernes holdeplads

Et af de steder, hvor de studerende efter endt uddannelse kan få job, er selvfølgelig hos SKAT.

Morten Bøhm har i 20 år været ansat i SKAT, så han ved om nogen, hvad det betyder at arbejde et sted, som konstant er under pres fra medierne.

Derfor forbereder han og de andre undervisere også de studerende på, hvad det kan betyde.

- Det betyder ingenting, og det betyder alt. Det betyder ingenting forstået på den måde, at skatteretten og de discipliner, vi skal kunne, de er nøjagtigt de samme. Men selvfølgelig betyder det noget. Vi får en snak om, hvordan ting i medierne kan fremstå meget på den ene eller den anden måde. Det er også en del af at ruste dem til at komme ud, siger Morten Bøhm.

De første studerende, der læser en professionsbachelor i skat på VIA University College i Herning, er færdige med deres uddannelse i starten af 2023.

2:25
Sager om skattesvindel skæmmer ikke de nye studerende der lige er begyndt i Herning.