Markant læserbrev: Nu skal Maabjergs fremtid sikres

Kære politikere på Christiansborg: Der er masser af job og vækst i biobenzin. Men det er nu, at I skal samle det grønne guld op fra mulden, skriver bl.a. Venstres gruppeformand Søren Gade og topchef i Novozymes Peder Holk Nielsen i debatindlæg.

280515MaabjergBioEnergy.jpg

Folketingets partier bør stå sammen og støtte et avanceret bioethanol-anlæg i Vestjylland, skriver bl.a. Bendt Bendtsen (MEP, K), Peder Holk Nielsen, topchef i Novozymes og Søren Gade, der er gruppeformand i regeringspartiet Venstre i et debatindlæg på finans.dk.

"I Nordvestjylland mellem Holstebro og Struer har de fundet en del af svaret på, hvordan vi løser en af de sværeste af alle klimaudfordringer: transportsektorens CO2-udledninger. Svaret er gemt i den nordvestjyske muld: Restprodukter fra det lokale landbrug kan omformes til grønt guld i form af biobenzin.

Biobenzinen kan uden problemer hældes direkte i tanken på alle de benzinbiler, som kører på vejene i dag. Som ekstra gevinst vil der blive skabt jobs og vækst i lokalområdet og i det trængte landbrugserhverv.

Lyder det som sød fremtidsmusik? Det er det faktisk ikke."

Sådan begynder læserbrevet, som er et forsøg på at råbe politikerne op for at få dem til at kræve, at olieselskaberne skal blande bioethanol i benzinen. Det vil danne et grundlag for, at Maabjerg Energy Concept kan hænge sammen økonomisk, og samtidig anslås det at kunne skabe 2250 jobs.

- Alene halmen vil generere en ekstra indtjening til lokalsamfundet på adskillige hundrede millioner kroner, og MEC er derfor en del af løsningen på, hvordan landbruget skaber mere værdi på de eksisterende marker. Derudover vil der være arbejde til dygtige danske metalarbejdere og ingeniører, som skal levere og servicere udstyr til anlægget, som samlet set har en værdi på mere end tre mia. kr. skriver de i læserbrevet.

Læserbrevet er underskrevet af Søren Gade, gruppeformand (V), Mette Abildgaard, Klima- og Energiordfører (K), Andreas Steenberg, Klima- og transportordfører (Rad. V), Peter Stigsgaard, Direktør Energi- og olieforum, Claus Jensen, Forbundsformand Dansk Metal, Bendt Bendsen, Medlem af Europa-Parlamentet og Peder Holk Nielsen, CEO Novozymes.

I de kommende måneder tager partierne bag Energiforliget hul på diskussionen i Folketinget.

- Vi mener, at MEC uden tvivl er et rigtigt godt bud på at komme videre med den vanskelige omstilling af transportsektoren og reducere vores CO2-udledning samtidig med, at vi skaber jobs og vækst i landdistrikter, skriver de.

"...Men på vejen hjem til Christiansborgs politiske drillerier, ministerierne og embedsmændene mister ministrene tilsyneladende modet, så indtil nu har svaret fra politisk hold været »flere analyser« – og det på trods af, at hvert et hjørne er undersøgt og konklusionen er klar.

Kære politikere på Christiansborg: Vil I ikke være med til samle det grønne guld op fra mulden?" slutter de læserbrevet.

Læs hele debatindlægget her.