Lemvig-firma løfter de franske guldreserver

Virksomheden AL Lift fra Lemvig har udviklet en lift, der skal løfte rundt på guldbarerene i den franske national bank.

150407golddiggers.jpg

Guld er tungt. Derfor kan det være smart at få hjælp fra maskiner, hvis man skal løfte mange guldbarer. Præcis sådan en lift har Lemvig-virksomheden AL-lift udviklet til den franske nationalbank, hvor maskinen skal løfte rundt på de franske guldreserver.

- Som andre nationalbanker har Frankrig også en guldreserve, der er gemt af vejen i bankbokse langt nede i kælderen under nationalbanken i Paris. Kasserne med guldbarrerne vejer hver 60 kilo, og dem må bankfolkene ikke længere løfte rundt på med håndkraft. Vi har derfor udviklet et håndteringsudstyr, der kan sendes 50 meter ned under jorden med elevatoren og bruges til at flytte guldbarrer for millioner, siger Allan Laursen, indehaver af AL Lift.

Besøg i det allerhelligste

Liften har fået navnet Gold-digger. Det, der tog længst tid i forbindelse med opgaven var at få den franske importør af liften sikkerhedsgodkent til et besøg i nationalbankens allerhelligste rum. Men da han først havde aflagt det hemmelig gulddepot et besøg, tog det kun tre uger at bygge liften.

I dag er liften kommet i drift i nationalbanken. Den løfter dagligt 120 kasser guldbarer, hver kasse indeholder guldbarer for 1,2 millioner kroner.