Landmænd: Minister krænker ejendomsret

Dansk Landbrug raser mod fødevareministeren, der vil gøre jorden ned til vandløb til allemandseje.

brammer.jpg

På billedet viser landmand Bent Andersen, hvor mange meter ned til åen han skal afgive, hvis fødevareministerens forslag bliver til lov.

Fødevareminister Mette Gjerskov vil nemlig gøre områderne omkring en række åer og vandløb til allemandseje, som alle folk frit kan færdes på, selvom jorden ejes af landmænd.

Men det er en krænkelse af den private ejendomsret, mener landmændene:

- Det er da i allerhøjeste grad en krænkelse af den private ejendomsret. For jorden er jo noget jeg har købt på et tidspunkt og betalt for. Og at man så bare kan tage det væk og sige; nu må I ikke bruge det længere, det er da i den grad en krænkelse af ejendomsretten, siger landmand Bent Andersen, Studsgård ved Herning.

Fri adgang for alle

Planen er at der skal laves en 10 meter bred bræmme langs vandløbene, hvor alle kan færdes. Det skal ske fra 1. september i år.

- Ejendomsretten er ikke på spil her. Til gengæld er der det på spil, at danskerne med tiden vil få adgang til 25.000 kilometer vandløb. Og det tror jeg, at rigtigt mange danskere vil være glade for, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S). 

2:12
Fødevareministeren vil gøre områderne omkring en række åer og vandløb til allemandseje, selvom jorden ejes af landmænd. Det er en krænkelse af den private ejendomsret, mener landmændene.